Kiesje van 66,1 miljoen jaar oud gevonden

vrijdag 30 december 2005 20:20 | Webskater | 2402 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
(Novum) - Amateurverzamelaars hebben in een steengroeve in Maastricht een tandje gevonden van een buideldier dat 66,1 miljoen jaar geleden leefde. Het is de eerste keer dat resten van een buideldier gevonden zijn in Europese gesteentelagen uit het Eoceen, meldt het Natuurhistorisch Museum Maastricht vrijdag.

Het gaat om een rechterbovenkiesje van bijna twee millimeter groot. De vondst is van belang omdat paleontologen tot dusver dachten dat deze soort buideldiertjes pas tien jaar na het tijdperk eoceen de oversteek vanuit Europa naar Amerika maakten. Het nieuwe fossiel suggereert volgens hen dat aan het eind van het krijttijdperk een tijdelijke transatlantische landbrug bestond tussen de twee continenten.

Het tandje is drie jaar geleden gevonden door amateurverzamelaars Roland Meuris en Frans Smet. De nieuwe wetenschappelijke naam voor de soort wordt Maastrichtidelphys meurismeti, wat Maastrichts buideldier van Meuris en Smet betekent.

Het tandje is samen met een model van het buideldiertje te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Bron: NOVUM
Externe link: http://www.nieuws.nl

 Quote

Noem mij bij mijn diepste naam Mijn moeder is mijn naam vergeten, mijn kind weet nog niet hoe ik heet. Hoe moet ik mij geborgen weten? Noem mij, bevestig mijn bestaan, laat mijn naam zijn als een keten. Noem mij, noem mij, spreek mij aan, o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten.
dichter zonder naam