Overheid overdrijft gevaren van overgewicht

Vr 2 December 2005 18:44 | Webskater | 2894 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - De overheid overdrijft de gevaren van overgewicht schromelijk. Daarbij praat het ministerie van Volksgezondheid mensen ten onrechte aan dat hun overgewicht te wijten is aan een verkeerde leefstijl. Dat schrijven twee wetenschappers en een huisarts vrijdag in Medisch Contact, het weekblad van de KNMG, de koepelorganisatie van artsen.

Het gaat om dr. R. Pieterman, universitair hoofddocent rechtssociologie van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dr. J. C. Hanekemp van het Heidelberg Appeal Nederland, en huisarts J. Baak uit Kesteren.


Gezondheidszorg

Ze halen een toespraak van minister Hoogervorst van Volksgezondheid aan waarin hij stelt dat mensen geen recht hebben op ongezond leven. Als mensen willens en wetens hun gezondheid op de proef stellen door veel te roken, ongezond te eten en niet te bewegen, kunnen ze volgens de VVD-minister vervolgens niet ongebreideld een beroep doen op de gezondheidzorg.

Genetisch

Volgens de drie auteurs van het artikel is dik zijn vooral genetisch bepaald. Daarbij blijkt volgens hen uit onderzoeken dat het risico op overlijden bij mensen met een normaal gewicht hoger is dan bij mensen die te zwaar zijn.

Ze vinden het kwalijk dat schoolartsen zich 'dwingend' mengen in de manier van opvoeden van de ouders als op het spreekuur blijkt dat een kind te dik is. De drie auteurs denken dat de stress die mensen krijgen van het afwijken van de gewichtsnorm ook slecht is voor de gezondheid.

Bron: ANP