Vier arrestaties bij inval xtc-laboratorium

Di 29 November 2005 16:30 | Webskater | 4204 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
NEDERWEERT - De nationale recherche heeft dinsdag tijdens invallen in een groot xtc-laboratorium in Nederweert en een opslagruimte in Voerendaal vier mensen gearresteerd. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) is nog onduidelijk of er nog meer verdachten worden aangehouden.

De brandweer die bij het laboratorium is, spreekt over een van de grootste xtc-laboratoria die ooit in Nederland werd ontdekt. Hij meent dat het transport van de in grote hoeveelheden gevonden chemische stoffen later nog een zware klus wordt. Mensen die hiervoor worden ingeschakeld, zullen uit veiligheidsoverwegingen zuurstofmaskers moeten dragen.

De politie begon de inval dinsdagochtend om 06.00 uur. In het laboratorium in een varkensstal van 500 vierkante meter waren op dat moment een man en een vrouw aanwezig. Er stonden ook twee bedden.

Volgens de woordvoerster van het landelijk parket van het OM gaat het gezien de capaciteit en kwaliteit van de apparatuur die is aangetroffen, om een zeer professioneel xtc-laboratorium. Er zijn inmiddels zeer grote hoeveelheden chemicaliën zoals waterstofgas, aceton en zoutzuur gevonden.

Het technisch onderzoek ter plaatse gaat zeker nog tot woensdag duren. Ter ondersteuning van het onderzoek en de ontmanteling van het laboratorium zijn allemaal speciale middelen naar Nederweert gebracht.

De politie heeft in het laboratorium geen tabletten of machines voor de productie van tabletten gevonden. De plek van de productie van xtc-tabletten zelf is nog niet achterhaald.

Inmiddels heeft de nationale recherche in Voerendaal wel nog eens 50.000 liter grondstof voor xtc gevonden. Die grondstof lijkt volgens de politie toe te behoren aan dezelfde groep criminelen die van het laboratorium in Nederweert gebruik maakten.

Bron: ANP