Maastricht wil helft coffeeshops aan drugsboulevard

Wo 30 November 2005 15:22 | Webskater | 3935 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum) - De helft van de Maastrichtse coffeeshops moet worden verplaatst naar de rand van de stad. Dat staat in een voorstel dat het college woensdag naar de gemeenteraad van de Limburgse hoofdstad heeft gestuurd. Daarnaast pleiten b&w voor regulering van de bevoorrading van de shops.

Het voorstel moet ertoe leiden dat het aantal coffeeshops in woonwijken wordt teruggebracht naar nul en dat er in het stadscentrum een 'deconcentratie' van shops plaatsvindt. Op die manier wil het college de overlast bestrijden die wordt veroorzaakt door de 1,1 miljoen drugstoeristen die de stad jaarlijks bezoeken. Het plan kan rekenen op steun van minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold (D66) en minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA). Zij spraken zich in april van dit jaar al uit voor het creëren van zogenaamde 'wietboulevards' aan de rand van de stad.

De bevoorrading van coffeeshops is momenteel 'geheel niet geregeld', stelt de gemeente. Verkoop en consumptie van cannabis zijn in Nederland toegestaan, maar de levering van softdrugs gebeurt via de achterdeur. Daardoor zouden de productie en de aanvoer van de drugs in handen zijn van de 'georganiseerde misdaad en thuistelers'. Het Maastrichtse college wil er bij Donner op aandringen experimenten toe te staan met gereguleerde teelt en levering van cannabis aan coffeeshops. Begin november sprak een Kamermeerderheid zich uit voor zo'n proefproject. Minister Donner is nog niet overtuigd van de juridische haalbaarheid van dit plan. Hij vreest dat het bestaande gedoogbeleid daarmee te ver wordt opgerekt.

De gemeenteraad van Maastricht bespreekt op 20 december het voorstel van het college. Bij goedkeuring door de raad wordt een concreet plan voor de spreiding van de coffeeshops opgesteld. Wat betreft het proefproject voor de bevoorrading wordt gewacht op toestemming van minister Donner

Bron: NOVUM