Kamervragen over doden domino-mus

Vr 2 December 2005 19:18 | Webskater | 3263 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
DEN HAAG/ALMERE - De doodgeschoten mus bij de wereldrecordpoging dominostenen omgooien heeft tot Kamervragen geleid.

Volgens Krista van Velzen (SP) is het beestje om het leven gebracht door een Bijzondere Opsporings Ambtenaar (BOA) van het ministerie van LNV (Landbouw), die ook bij het bedrijf Duke Faunabeheer werkt. Ze had dit uit betrouwbare bron vernomen.

Van Velzen wil van minister Veerman ondermeer weten of dat juist is, of de kennis van de flora- en faunawet bij BOA’s voldoende is en of het ministerie verdere stappen onderneemt tegen de ambtenaar en/of Duke faunabeheer.

Het bedrijf uit Almere ontkent ten stelligste dat de schutter werkzaam is voor het ministerie van LNV. ,,Ik ben vroeger zelf algemeen opsporingsambtenaar geweest,’’ zegt Dick den Hertog. ,,Wellicht is dat het misverstand.’’ Zijn zoon Arie, mede-vennoot in het bedrijf, schoot de mus dood.

In een brief aan de Faunabescherming stelt het ministerie dat het doden van de mus, die voor de recordpoging 23.000 steentjes wist om te gooien, illegaal is. De Faunabescherming verwacht dan ook dat het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat.

,,Wij verwachten dat niet,’’ zegt Den Hertog. ,,In de wet staan uitzonderingen voor verwilderde duiven en huismussen in gebouwen.’’

Duke Faunabeheer kreeg kort na de dood van de mus bedreigingen via de mail. ,,We hebben aangifte gedaan, maar verder niets meer gehoord. Het onderzoek loopt nog.’
Bron: Hans Botman (AD)