Japanse walvisvaarder schampt Greenpeace boot

Vr 23 December 2005 20:19 | Webskater | 3458 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het Greenpeace schip Esperanza is donderdag geschampt door een Japanse walvisvaarder. De boten kwamen met elkaar in aanraking tijdens een protestactie bij Antarctica.

De twee Greenpeaceschepen Esperanza en Arctic Sunrise ontdekten in de Oceaan bij Antarctica Japanse walvisjagers. Ze riepen de walvisvloot op om het internationaal erkende walvisreservaat onmiddellijk te verlaten. Greenpeace zette acht rubberboten in en belemmerde de werkzaamheden van de walvisvaarders. Tijdens deze blokkade is de Esperanza geschampt door een van de walviswaarders. Volgens de Telegraaf is de vissersvloot later op de vlucht geslagen.

Greenpeace meldt dat niemand gelooft dat de Japanners uit wetenschappelijke redenen jagen op walvissen. ,,Zodra de walvissen zijn gemeten en gewogen door de ‘wetenschappers’ gaan de slagers aan het werk en worden de walvissen in stukken gesneden en ingepakt voor de verkoop’, meldt Greenpeace op haar website.

Het Japanse Visserij Agentschap heeft dit jaar ook nog een verdubbeling van het jachtquotum aangekondigd. Daarbij is een aantal bedreigde soorten walvis.

Jaar lang actie
Greenpeace heeft aangekondigd een jaar lang actie te voeren op zee om het leven in de oceanen te beschermen. Na de acties tegen de walvisjacht pakt de expeditie ook andere problemen op de wereldzeeën aan.

De vervuiling van de zeeën, de illegale tonijnkwekerijen bij Noord-Afrika of de verwoestende diepzeevisserij zijn de speerpunten. Greenpeace gaat ook actie voeren tegen de leeggeviste en vervuilde Noordzee.
Bron: F. Magdelyns

Reacties

  Actie reactie op walvisvaarder

  Di 13 Februari 2007 21:25 | Frank |

  De milieuorganisatie Sea Shepherd heeft met twee schepen, Robert Hunter en Fairley Mowat, de achtervolging ingezet op Japanse walvisjagers. Japan wil zo'n duizend walvissen vangen, maar Sea Shepherd probeert dat met harde middelen te voorkomen. Ook Greenpeace is met een actieschip onderweg naar de Japanse vloot.

  Volgens Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd, voer de Kaiko Maru tweemaal op de Robert Hunter in toen deze de weg naar de kudde walvissen wilde blokkeren. De aanvaring is op video vastgelegd. Het incident vond plaats nadat de actieschepen de walvisvaarder het ijs injoegen, om de vangst van de walvissen te verstoren.


  Nog een video


  Lees verder op ravage digitaal