Strikte controle op 80-kilometersnelweg

Vr 2 December 2005 14:45 | Webskater | 3103 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - Automobilisten op de snelwegen rond de vier grote steden waar de maximumsnelheid tot 80 kilometer per uur is teruggebracht, hebben een extra reden om niet te hard te rijden. Zaterdag wordt daar trajectcontrole ingevoerd. Dat meldt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De snelheid werd per 1 november op de vier trajecten verlaagd om de luchtkwaliteit in de omgeving te verbeteren. De afgelopen maand gold volgens het Bureau Verkeershandhaving als overgangsperiode om te wennen aan de nieuwe maximumsnelheid. Volgens het ministerie van Verkeer moet onderzoek nog uitwijzen of een algehele verlaging op snelwegen rond de vier grote steden mogelijk is. De resultaten worden begin volgend jaar verwacht.

Trajectcontrole heeft zich volgens het Bureau Verkeershandhaving bewezen als een effectief middel om te hard rijden te voorkomen. Op verschillende punten langs de weg hangen camera's die elk passerend voertuig vastleggen. De computer berekent vervolgens de gemiddelde snelheid die is gereden. De pakkans bij het systeem is honderd procent.

De maatregel geldt bij Amsterdam op de A10 West tussen knooppunt Nieuwe Meer en de Coentunnel; bij Rotterdam op de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein; bij Utrecht op de A12 tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten; en bij Den Haag op de A12 tussen het Prins Clausplein en Utrechtsebaan, in alle vier gevallen in beide richtingen.

Bron: NOVUM