Hooggerechtshof maakt weg vrij voor proces Pinochet

Di 27 December 2005 00:25 | Webskater | 2898 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum/AP) - Het Chileense Hooggerechtshof heeft maandag geweigerd een aanklacht tegen generaal Augusto Pinochet wegens de verdwijning van zes dissidenten niet ontvankelijk te verklaren en geoordeeld dat het huisarrest van de nu 90-jarige moet worden verlengd.Een van de rechters, Alberto Chaigneau, zei dat een college van het hof met 3-2 had gestemd tegen het beroep dat namens Pinochet door diens advocaten was ingesteld. Het besluit is een nieuwe tegenslag voor de voormalige juntaleider, die sinds 24 november huisarrest heeft.

De zes dissidenten maakten deel uit van een groep van 119 personen die in 1975 zijn gedood of van wie sindsdien nooit meer iets is vernomen. De affaire staat bekend als Operatie Colombo. Pinochet greep in 1973 de macht in een bloedige staatsgreep.

Familieleden van negen slachtoffers hadden twee processen tegen Pinochet aangespannen. De beroepszaak loopt nog voor de resterende drie; een uitspraak wordt dinsdag verwacht.

Er lopen tientallen strafzaken tegen de voormalige dictator wegens schendingen van de mensenrechten, het laten executeren en martelen van politieke tegenstanders en fraude. Voor elk proces moet de immuniteit die hij als oud-president geniet, apart worden opgeheven.

De advocaten van Pinochet stellen dat de gezondheid van hun cliënt niet bestand is tegen langdurige, zware processen. Hij heeft een milde vorm van dementie, heeft verscheidene beroertes gehad, lijdt aan suikerziekte en artrose, en heeft een pacemaker.

Pinochet was van 1973 tot 1990 aan de macht. Tijdens zijn bewind zijn naar schatting ruim drieduizend tegenstanders uit de weg geruimd. Ook zou Pinochet tientallen miljoenen dollars hebben gestolen en deels in het buitenland hebben gestald.

Bron: NOVUM