VN wil onderzoek naar gevangenissen in Irak

Vr 18 November 2005 15:49 | Webskater | 2708 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum/AP) - VN-Hoge commissaris voor de mensenrechten Louise Arbour heeft vrijdag aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden waaronder terreurverdachten en andere gedetineerden worden vastgehouden in Irak.

Arbour doet haar oproep kort nadat in Irak een groep gevangenen is ontdekt die de fysieke kenmerken vertoonden van martelpraktijken. Volgens Arbour is er reden om aan te nemen dat in Irak de grondrechten van gevangenen 'op grote schaal en systematische wijze' worden geschonden.

De Iraakse regering heeft beloofd onderzoek te doen naar wantoestanden in gevangenissen, maar volgens Arbour kan alleen een onafhankelijk, internationaal onderzoek voldoende licht werpen op de kwestie. Maar de Verenigde Naties zijn niet alleen bezorgd over de omstandigheden waaronder gevangenen vastzitten, maar ook over de rechteloosheid die op veel plaatsen lijkt te gelden. Volgens Arbour zijn er geloofwaardige berichten over honderden gevangenen die nog maanden worden vastgehouden nadat een rechter of de militaire autoriteiten hun vrijlating hebben bevolen.

Ook het grote aantal gevangenen baart de VN-Hoge Commissaris zorgen. Alleen al het Amerikaanse leger houdt in Irak zo'n veertienduizend man vast, terreurverdachten of personen die verdacht worden van betrokkenheid bij het soennitische verzet. Betrouwbare cijfers van aantallen gevangenen die op last van de Iraakse autoriteiten worden vastgehouden, zijn er niet.

Bron: NOVEM