Hoeveelheid lood in bloed Rotterdamse kinderen neemt af

Di 29 November 2005 12:47 | Webskater | 2850 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - De hoeveelheid lood in het bloed van Rotterdamse kinderen is de laatste jaren afgenomen. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Rotterdamse kinderen hebben gemiddeld twintig microgram lood per liter in hun bloed. Dertien jaar geleden was dat tussen de vijftig en tachtig microgram.

De afname van de hoeveelheid lood in het bloed van jonge kinderen is volgens de GGD een direct gevolg van de afname van lood in de omgeving. Aan producten als benzine wordt sinds een aantal jaar geen lood meer toegevoegd en ook voor het inblikken van voeding wordt geen lood meer gebruikt. Kinderen die in huizen van vijfendertig jaar of ouder wonen, hebben een hogere loodwaarde in hun bloed dan kinderen die in nieuwere huizen wonen. Dit komt waarschijnlijk door de aanwezigheid van loden waterleidingen en het gebruik van verf met lood in oude huizen.

Als kinderen lood binnenkrijgen, kan dat via hun bloed in de hersenen terechtkomen. Dit kan leiden tot een ontwikkelingsstoornis bij kinderen zoals een verminderd leervermogen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de GGD en het Erasmus Medisch Centrum, in opdracht van de milieudienst Rijnmond. Bij 250 kinderen tot 6 jaar uit vijf Rotterdamse stadsdelen werd bloed afgenomen. Daarnaast werd ouders gevraagd naar de plaatsen waar hun kinderen spelen.

Bron: NOVUM