Kamermeerderheid tegen mp3-heffing

Wo 30 November 2005 11:39 | Webskater | 2247 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de invoering van een kopieerheffing op mp3-spelers. Stichting de Thuiskopie pleitte voor deze heffing van tientallen euro's per apparaat die ten goede moest komen aan de popmuzikanten.

Als het aan Stichting de Thuiskopie ligt, wordt een iPod 100 euro duurder
Als het aan Stichting de Thuiskopie ligt, wordt een iPod 100 euro duurder

De politieke partijen VVD, D66 en PvdA zijn van mening dat een heffing op apparaten die mp3's af kunnen spelen (dus ook bijvoorbeeld dvd-spelers en mobiele telefoons met een ingebouwde mp3-functie) niet de manier is om de problemen in de muziekindustrie op te lossen. De sector moet eerst zelf de zaken op orde krijgen, vinden de partijen. Minister Piet Hein Donner van Justitie (CDA) heeft laten weten dat hij het EU-standpunt over mp3-spelers af wil wachten.

Prijsverhoging
In het voorstel van Stichting de thuiskopie werd een bedrag genoemd van 3,28 euro per Gigabyte opslagcapaciteit, waarmee bijvoorbeeld een Apple iPod van 30 GB bijna honderd euro duurder zou worden.

Fabrikanten van mp3-spelers hadden in april een bezorgde brief aan premier Balkenende gestuurd over een mogelijke kopieerheffing. Volgens de branchevereniging voor de it- en telecomsector (ICT-Office) en de Vereniging van Importeurs en Fabrikanten op elektronicagebied (FIAR) staat een kopieerheffing maatschappelijke en economische vernieuwing in de weg.

Stichting de Thuiskopie
In de afgelopen jaren zijn de cd-verkopen flink gedaald, waardoor de fabrikanten en artiesten veel inkomsten mislopen. Stichting de Thuiskopie wijt de daling van de inkomsten aan de opkomst van mp3-muziekbestanden.

Stichting de Thuiskopie int en verdeelt vergoedingen voor auteursrechten voor het kopiëren voor thuisgebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. In de kosten van elke lege cd of dvd zit die heffing verwerk

Bron: elsevier