Verbazing over armoede-uitspraken Zalm

Do 29 December 2005 15:16 | Webskater | 4223 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De mening van minister Zalm van Financiën over armoede wekt bij betrokkenen verbazing.

Weinig geld
Voedselbank Nederland zegt dat Zalm niet weet waar hij het over heeft als hij stelt dat armoede in Nederland 'betrekkelijk' is. De Voedselbank nodigt Zalm uit voor een bezoek aan de uitdeelpunten: "Dan kan hij met de mensen praten en eens met eigen ogen zien hoe het is om met te weinig geld rond te moeten komen."

Beetje moe
"Wij worden hier een beetje moe van dit soort uitspraken", zegt Clara Sies van de Voedselbank. Natuurlijk zijn we hier niet arm als je het vergelijkt met Afrika, maar veel mensen hebben gewoonweg geen geld om eten te kopen. En dan ben je volgens onze definities arm."

Triest
SP-Tweede-Kamerlid Kant zegt dat Zalm en het kabinet 'gewoon niet begrijpen wat er speelt in Nederland'. "Natuurlijk heerst er armoede: niet alleen onder de mensen zonder werk, maar meer en meer ook onder de mensen met werk. Alsof dat niet triest is", zegt ze in een reactie in het AD.

Bron: RTL nieuws

Reacties

  Zalm: begrip armoede te snel gebruikt

  Do 29 December 2005 18:22 | Frank |

  (Novum) - Mensen worden in Nederland te snel arm genoemd. De onderkant van de samenleving is nu veel welvarender dan vijftig jaar geleden. Dat zegt minister van Financiën en vice-premier Gerrit Zalm (VVD) donderdag in een interview in Algemeen Dagblad. "Armoede in Nederland is betrekkelijk."


  De minister reageert in de krant op cijfers over armoede in Nederland, die eind vorige maand werden gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uit de Armoedemonitor 2005 van de instituten blijkt dat het aantal Nederlanders met een laag inkomen is gestegen. Onder een laag inkomen wordt maandelijks 850 euro netto of minder verstaan.

  Zalm wijst erop dat de Wereldbank de definitie 'arm' hanteert voor mensen die leven van minder dan een Amerikaanse dollar per dag. "Wij hebben het over iedereen die minder verdient dan 105 procent van het sociaal minimum." De bewindsman spreekt van een 'onoplosbaar probleem'. “Als je de armoedegrens steeds optrekt, kom je er nooit vanaf.” Armoede in Nederland is volgens Zalm alleen op te lossen met 'nul mensen in de bijstand'. "Dat zal dus niet gebeuren."

  De 53-jarige Zalm vergelijkt de situatie van nu met vijftig jaar geleden. "Ik kom zelf uit zo'n 'lower middle class'-milieu. Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren. We dronken niet eens koffie." De minister noemt het spreken over armoede geen gezeur. "Voor mensen met een klein inkomen is achteruitgang in koopkracht toch lastig. Daarom ben ik blij dat er betere vooruitzichten zijn."

  Huh ??? dit waren 2 losse artikelen ???

  Do 29 December 2005 19:50 | Webskater |

  Ja maar eigelijk 1

  Do 29 December 2005 20:19 | Frank |

  Gelieve geen dubbele artikelen te plaatsen maak dan een artikel van meerdere doe je research