Eén energiemarkt Noordwest-Europa

Vr 2 December 2005 19:10 | Frank | 4181 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BRUSSEL, 1 DEC. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg gaan hun energiemarkten integreren tot één Noordwest-Europese energiemarkt. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft hierover vanmorgen in Brussel concrete afspraken gemaakt met zijn collega's uit de andere vier EU-lidstaten.


Een geïntegreerde energiemarkt is volgens Brinkhorst van ,,grote betekenis'' voor de leveringszekerheid voor energie en de concurrentiekracht van bedrijven. De concurrentie tussen energieleveranciers neemt toe met gunstige effecten voor consumenten; Nederland is volgens Brinkhorst nu nog een ,,duurte-eiland''. Een van de oorzaken is dat Nederland wegens de ruime gasvoorraden minder aan alternatieve energiebronnen werkte. De bewindsman kondigde ook aan dat Nederland, België en Duitsland samen gaan evalueren wat de oorzaken waren van de stroomstoringen vorige week.

Nederland en de vier andere landen zullen in juni besluiten nemen over de integratie van hun energiemarkten. Gemeenschappelijke werkgroepen kijken de komende maanden naar samenwerking in het netwerkbeheer, investeringsbehoeften om de aansluiting op elkaars stroomnetten te verbeteren, de rol van toezichthouders op de energiemarkt en wettelijke belemmeringen. De bewindslieden van de landen gaan vaker overleggen.

Brinkhorst gaat met België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg ook praten over de 'overwinsten' die energiebedrijven maken door bij afnemers kosten in rekening te brengen voor emissierechten voor CO2-uitstoot, die zij gratis hebben gekregen. Energiebedrijven in de hele EU kregen die rechten gratis om de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven niet te schaden. Door de hogere energieprijzen zijn de overwinsten van de energiebedrijven opgelopen.

Volgens Brinkhorst moet de verstrekking van emissierechten bij een volgende ronde in 2008 anders worden geregeld. Hij wees wel op het ,,dilemma'' tussen het belang van het milieu en de concurrentiekracht. Het onderwerp staat ook op de agenda van de energieministers.
Bron: ANP