'Wiet telen in sociale werkplaats'
Door wietteelt op de sociale werkplaats toe te staan, moet criminaliteit in verband met illegale thuisteelt verminderen. "We doelen dan op het illegaal aftappen van stroom en diefstal van apparatuur", aldus fractievoorzitter T. Theijse. "De sociale werkplaats heeft al een eigen kwekerij en alle benodigde kennis is daar in huis. Bovendien kunnen ze daar altijd extra werk en inkomsten gebruiken."
De sociale werkplaats Presikhaaf Bedrijven in Arnhem is enthousiast over het voorstel. Algemeen directeur J. van Poelje is niet bang voor weerstand onder het personeel. Er zullen werknemers zijn die liever niets met wietteelt te maken willen hebben. Daar houden we uiteraard rekening mee." Presikhaaf Bedrijven telt circa 2700 werknemers.
De gemeente Arnhem heeft een 'positieve grondhouding' over het idee. "Deze vorm van wietteelt is nu nog illegaal", zegt verantwoordelijk wethouder I. Pijnenburg. "Als de Tweede Kamer besluit tot een proef met legale teelt, willen we hier best werk van maken." De Arnhemse gemeenteraad bespreekt het plan woensdagavond in een commissievergadering.
Van Poelje en fractievoorzitter Theijse zijn niet bang dat wietteelt op de sociale werkplaats ongure types aantrekt. "Voorwaarde is wel dat de beveiliging in orde is", aldus Poelje.