Noord-Korea dreigt met nieuwe kernproef

Di 10 Oktober 2006 12:39 | Frank | 2346 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Een Noord-Koreaanse functionaris heeft gewaarschuwd dat zijn land een kernraket kan afvuren als de Verenigde Staten geen stappen zetten om de controverse met Noord-Korea op te lossen. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft dat dinsdag bericht.

"We hopen dat de situatie kan worden opgelost voordat zich zo'n onfortuinlijke incident voordoet", citeerde het persbureau de niet nader genoemde functionaris. "Dat hangt af van hoe de Verenigde Staten zullen reageren."

Noord-Korea wil koste wat kost met de Verenigde Staten onderhandelen en de kernproef die maandag werd uitgevoerd is daar een uitdrukking van, zei de functionaris tegen het persbureau. "Wat wij willen is veiligheid (voor Noord-Korea), waaronder garanties voor ons systeem."

Oplossing
Sancties die momenteel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden overwogen wees de functionaris van de hand. "We hebben genoeg verloren. Sancties kunnen nooit een oplossing zijn", zei hij. "We hebben nog steeds de bereidheid kernwapens op te geven en ook om terug te keren naar het zeslandenoverleg. Dat is mogelijk als de Verenigde Staten overeenkomstige maatregelen treffen."

Welke maatregelen dat zouden moeten zijn zei de functionaris niet, maar een van de eisen die eerder door Pyongyang zijn gesteld is opheffing van de financiële beperkingen die de VS Noord-Korea heeft opgelegd als straf voor beweerde valsemunterij en witwaspraktijen.

China
China sluit niet uit dat er sancties tegen Noord-Korea komen na de ondergrondse kernproef van maandag, zo zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Liu Jianchao dinsdag op een persconferentie.

Liu zei dat China nog geen besluit heeft genomen over de stappen die tegen het stalinistische regime moeten worden genomen en waarover de VN-Veiligheidsraad vanaf dinsdag overlegt.

Dialoog
Wel is duidelijk dat maatregelen moeten helpen om het Koreaanse schiereiland kernvrij te maken door diplomatieke pogingen, dialoog en overleg, aldus Liu. Militaire actie tegen Noord-Korea acht Peking zeer onwaarschijnlijk.

Het land stuurt binnenkort een hoge vertegenwoordiger naar Pyongyang, meldde de belangrijkste nucleaire functionaris van Zuid-Korea na een bezoek aan Peking. De gezant zal er bij het regime op aandringen dat het de situatie niet verder zal verslechteren.

Proef
China zei geen informatie te hebben over een tweede op handen zijnde kernproef. Noord-Korea bracht Peking maandag kort voor de nucleaire test op de hoogte van de ondergrondse proef.

Bron: Nu.nl