Noord Korea dreigt VS met luchtgevechten

Do 22 Juni 2006 21:26 | Frank | 2116 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Noord-Korea heeft donderdag gedreigd met luchtgevechten, als de Verenigde Staten spionagevluchten blijven uitvoeren in de buurt van de Noord-Koreaanse kust. Het dreigement houdt verband met de spanningen die zijn ontstaan door aanwijzingen dat Noord-Korea van plan is een langeafstandsraket uit te proberen.

Woensdag liet Noord-Korea doorschemeren dat het bereid zou zijn af te zien van de raketproef, als de VS toestemmen in een dialoog met het communistische land. De VS lieten weten dat dreigementen niet als de juiste manier te beschouwen om in gesprek te raken.

Onderscheppen raket
De Zuid-Koreaanse minister van defensie Yoon Kwang-ung zei donderdag dat de noorderbuur niet op zeer korte termijn een raket zal lanceren. Mocht Noord-Korea dat wel doen en de raket zou richting Zuid-Koreaans grondgebied vliegen, staan Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen klaar het projectiel te onderscheppen, aldus de minister.

China liet donderdag weten zich ernstige zorgen te maken over de eventuele raketproef. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken riep alle betrokken partijen op beter hun best te doen om een uitweg te vinden.

Beijing geldt als de laatste bondgenoot van Noord-Korea en laat zich zelden kritisch over het land uit. Het is onwaarschijnlijk dat de Noord-Koreanen zich niets van China aantrekken, omdat hun internationale isolement dan wel eens compleet zou kunnen worden.

Spionagevluchten
Noord-Korea beschuldigt de VS er allang van spionagevluchten voor zijn noordoostkust uit te voeren. De VS ontkennen dit niet, maar dat het nu met een confrontatie dreigt is opmerkelijk. De VS zouden recentelijk onder andere spionagevluchten hebben uitgevoerd in de buurt van de plaats waar Noord-Korea zijn Taepodong-2, een raket die de VS zou kunnen bereiken, zou willen lanceren.

Japanse vliegtuigen en schepen houden Noord-Korea eveneens in de gaten. Minister van defensie Fukushiro Nukaga bevestigde donderdag dat een marinefregat en patrouillevliegtuigen zijn ingezet om informatie te verzamelen, maar voegde daaraan toe dat Japan momenteel niet over gedetailleerde informatie over de capaciteiten van Noord-Korea beschikt. De Japanse onderminister van buitenlandse zaken Yasuhisa Shiozakin nuanceerde de dreiging die van Noord-Korea uitgaat donderdag evenwel door de stellen dat niets erop wijst dat Noord-Korea in staat is de Taepodong-2 van een nucleaire lading te voorzien.

In Seoul werd donderdag door ongeveer duizend mensen gedemonstreerd tegen Noord-Korea en zijn veronderstelde plannen de raket te testen. De betogers staken een Noord-Koreaanse vlag in brand en zeulden met replica's van een Noord-Koreaanse raket. Ook trokken ze van leer tegen het geplande, maar inmiddels afgezegde bezoek van de voormalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung aan Pyongyang.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Stephen Hadley zei dat de crisis op diplomatieke wijze moet worden opgelost. Hadley benadrukte dat Noord-Korea de crisis kan bezweren door af te zien van de lancering en wees suggesties van oud-minister van defensie William Perry als zou een preventieve aanval de juiste oplossing zijn van de hand. Hij zei ook dat het Amerikaanse raketschild, waaraan de afgelopen decennia honderden miljoenen dollars zijn gespendeerd, nog maar zeer ten dele operationeel is.
Bron: Telegraaf