Iran produceert verrijkt uranium

Wo 12 April 2006 10:40 | Frank | 4406 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Iran heeft met succes op kleine schaal verrijkt uranium geproduceerd.
Dat heeft de voormalige Iraanse president Rafsanjani dinsdag laten weten in een interview met een persbureau uit Koeweit. "Wij hebben een eerste eenheid van 164 centrifuges in werking gesteld, het gas geïnjecteerd en het industriële eindproduct verkregen", aldus Rafsanjani.

Iran heeft eerder dit jaar al laten weten op beperkte schaal uranium te hebben verrijkt, maar dit bericht werd niet bevestigd. De Verenigde Naties hebben het land eind maart opgeroepen om het procedé te staken.

De Amerikaanse regering stelde in een reactie dat "Iran zich in de verkeerde richting beweegt". Woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis begreep niets van de actie van een "land dat een klimaat van vertrouwen met de internationale gemeenschap moet scheppen".

Kernwapens
Verrijkt uranium kan gebruikt worden als brandstof voor kerncentrales, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran heeft tot nu toe gezegd alleen uit te zijn op vreedzaam gebruik van kernenergie, maar westerse mogendheden zijn bang dat het land er uiteindelijk op uit is een kernwapen te maken.

Het vooralsnog beperkte proces van verrijking is hervat in Natanz. Daar is volgens Rafsanjani nog onvoldoende capaciteit voor de verrijking die normaal in een complete verrijkingscentrale geschiedt. Volgens het Iraanse blad Jomhuri Islami wordt uranium wel zodanig verrrijkt dat het eindproduct geschikt is als brandstof voor een kerncentrale. Iran behoort zo eindelijk tot de club landen die brandstof voor kerncentrales hebben, zo berichtte de krant.

De Iraanse president Ahmadinejad had reeds gezegd dat er "goed nieuws" aan zat te komen voor de Iraniërs ten aanzien van de nucleaire ambities van Iran.

Non-proliferatieverdrag
Het land begon aangemoedigd door de Amerikanen in de jaren zestig aan nucleair onderzoek en was in 1968 een van de eerste die het non-proliferatieverdrag, het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, tekende. Dat bepaalt onder meer dat aangesloten landen "het onvervreemdbare recht hebben nucleaire energie te onderzoeken, te produceren en te gebruiken".

Iran zou nu van de westerse mogendheden van dit recht afzien omdat het wellicht kernwapens zou willen maken. Teheran bestrijdt dat fel en houdt vast aan het recht op eigen nucleair onderzoek.

Iran begon in 1974 aan de bouw van een kerncentrale maar tot dusverre is er geen enkele in gebruik genomen. De islamitische revolutie van 1979 en de oorlog met Irak (1980-1988) gooiden roet in het eten. De Iraanse geestelijke die het land tien jaar domineerde, ayatollah Khomeiny, zag niks in kernenergie. Na het overlijden van Khomeiny in 1989 was het Rafsanjani die het nucleaire project weer nieuw leven inblies. Onderdelen van het hervatte Iraanse onderzoek werden geheim gehouden.


Bron: Planet