'Minister Saddam Hussein was informant CIA'

Di 21 Maart 2006 10:50 | Frank | 3328 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De voormalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri was een betaalde informant van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat berichtte de Amerikaanse zender NBC maandagavond op gezag van niet met naam genoemde bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten.


Volgens NBC voorzag Sabri de CIA in het najaar van 2002 van informatie over het geheime programma voor massavernietigingswapens dat Irak erop na zou houden. Hij kreeg daarvoor ruim 100.000 dollar. De gegevens die Sabri de Amerikanen verstrekte, bleken achteraf betrouwbaarder dan gedacht, aldus NBC.


Atoomwapen

Sabri zei tegen de CIA dat Irak geen noemenswaardig programma had voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Ook vertelde hij dat Saddam Hussein graag een atoomwapen wilde hebben, maar dat de bouw daarvan veel langer zou hebben geduurd dan de zeven maanden tot een jaar waarvan de CIA uitging.

De CIA kwam volgens NBC met Sabri in contact toen die in september 2002 in New York was om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken. De Franse geheime dienst trad op als bemiddelaar. Alle contacten tussen Sabri en de Amerikanen verliepen volgens de bronnen van NBC via een tussenpersoon.

Sabri sprak tegen dat zijn land een programma had voor biologische wapens, zoals de CIA beweerde. Hij bleek achteraf gelijk te hebben. Ook zijn schatting van de tijd die Saddam Hussein nog nodig zou hebben om een atoombom te maken, bleek dichter bij de werkelijkheid dan die van de Amerikaanse geheime dienst.

Chemische wapens

Alleen Sabri's informatie over de chemische wapens waarover het regime zou beschikken, was niet correct. Hij zei dat Irak nog een voorraad had uit de eerste Golfoorlog, maar dat bleek niet zo te zijn. Maar opnieuw zat de CIA er nog verder naast. De dienst dacht dat Irak nog actief aan chemische wapens werkte en een grote voorraad gifgas had.

De CIA hoopte dat Sabri uiteindelijk zou overlopen, maar dat weigerde hij. Na de Amerikaanse invasie drie jaar geleden, stond hij achter Saddam Hussein, en noemde hij de Amerikanen "koloniale oorlogsmisdadigers". Hij is echter nooit opgepakt en staat ook niet op de lijst van meest gezochte leden van het oude regime. Volgens NBC woont hij ergens in het Midden-Oosten.
Bron: NU.NL