Het klimaat voorspellen met je eigen PC

Vr 2 Februari 2007 00:34 | louise | 3893 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Gepubliceerd op vrijdag 19 januari 2007

Samenwerken met de BBC om het klimaat te voorspellen, het is een fluitje van een cent. Je hoeft alleen maar wat speciale software te installeren, en je PC doet verder al het werk.
In februari vorig jaar begon de Britse omroep BBC met het project climateprediction.net. Het doel daarvan is om de PC's van computergebruikers van over de hele wereld te laten samenwerken om de toekomstige klimaatontwikkelingen in kaart te brengen. Het klimaat voorspellen zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen spreekt blijbaar veel mensen aan, want het project kent inmiddels ongeveer 250.000 deelnemers, zo heeft de BBC nu bekend gemaakt.

Software
Op de site www.climatepredicion.net kun je speciale software downloaden, die je PC in staat stelt om aan het onderzoek deel te nemen. Wanneer je computer aan staat, maar niet zijn volle capaciteit verbruikt, zal het programma de overige schijfruimte gebruiken om berekeningen te maken. Je PC zal misschien iets trager worden, maar verder merk je er weinig van. Toch werk je op deze manier mee aan een grootschalig internationaal onderzoek naar de gevolgen van klimaatveranderingen.

Ongeveer tweederde van de deelnemers is afkomstig uit Groot-Brittannië, maar ook in Nederland doen al veel mensen mee. Het deelnemersveld is verspreid over in totaal 171 landen. De initiatiefnemers zeggen verbaasd te zijn over het succes van hun project. Ze waren aanvankelijk al blij met 10.000 deelnemers. Het idee achter het project is dat de onderzoekers op deze manier een veel breder bereik hebben dan wanneer ze een grote supercomputer voor hun onderzoek zouden gebruiken. Bovendien wordt de overtollige capaciteit van computers op deze manier nuttig gebrui

Lees meer:Planet

 

Link; Join the climateprediction.net experiment!

Bron: Planet

Reacties

  Weersvoorspelling voor de komende tijd.

  Vr 2 Februari 2007 12:07 | Frank |

  Het is zeer waarschijnlijk dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten. Dat stelt het klimaatpanel van de Verenigde Naties, dat vrijdag in Parijs zijn nieuwe rapport over het broeikaseffect presenteert.
  In de nacht van donderdag op vrijdag kwam een deel van de inhoud met de jongste inzichten over klimaatverandering al in de openbaarheid.

  In het document van het IPCC wordt krachtiger dan ooit gewaarschuwd voor een verdere opwarming. Het panel voorspelt extremer weer, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel.
  Met 'zeer waarschijnlijk' bedoelt het panel dat met een zekerheid van meer dan 90 procent de mens verantwoordelijk is voor het broeikaseffect de laatste vijftig jaar. Overheden kunnen zo onder druk worden gezet om maatregelen te nemen. In het vorige IPCC-rapport uit 2001 werd nog over 'waarschijnlijk' gerept (66 procent zekerheid).

  Temperatuur

  De klimaatdeskundigen sluiten niet uit dat de temperatuur deze eeuw nog stijgt met zeker 1,1 tot mogelijk 6,4 graden. Een stijging tussen 1,8 en 4 graden tot 2100 is in ieder geval hoogstwaarschijnlijk. In het verslag uit 2001 spraken de wetenschappers de verwachting uit dat de temperatuur met 1,4 tot 5,8 graden zou kunnen toenemen.

  De voorspellingen over de stijging van de zeespiegel lagen zes jaar geleden in een marge van 9 tot 88 centimeter. Volgens conceptberekeningen gaan de deskundigen inmiddels uit van een gemiddeld 28 tot 43 centimeter hogere zeespiegel in 2100, zelfs als de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer wordt gestabiliseerd.

  Broeikaseffect

  Kooldioxide (CO2) geldt als een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect. In de jongste berekening is de mogelijkheid van een versneld smelten van het ijs op Groenland niet meegenomen, benadrukken wetenschappers.

  Aan de nieuwe klimaatverkenning is de afgelopen dagen nog gesleuteld door honderden afgevaardigden van ruim 130 landen op een conferentie van het IPCC in de Franse hoofdstad. Aan de vooravond van de presentatie van het klimaatrapport deden tienduizenden mensen in meerdere Europese landen vijf minuten het licht uit of zij beperkten op een andere manier hun energieverbruik.

  Zoals je ziet hoef je niet eens de software te installeren. Het zou het broeikaseffect alleen maar verhogen omdat er in de wereld 10.000 computers staan te draaien om het weer te voorspellen. Je kan je computer ook gewoon uitzetten als je gaat slapen. Zo was er al het https://www.seti.nl/content.php?c=setiathome" target="_blank">SETI@home project dat is gestart op 17 Mei 1999, SETI@home is hoogstwaarschijnlijk het meest ambitieuze 'distributed processing' project ooit! Het project maakt gebruikt van ongebruikte computerkracht van miljoenen computers over de hele wereld om rauwe SETI data te analyseren. Om zo buitenaards leven te ontdekken.