G8-arrestant uit Nederland eindelijk vrij

Di 17 Juli 2007 16:13 | louise | 2253 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Na vijf weken voorarrest is de in Nederland wonende Lütfü Y. vrijgelaten. Hij was gearresteerd tijdens de demonstratie tegen de G8 op 2 juni. De rechter en de openbare aanklager deden opmerkelijke uitspraken tijdens het proces.
De Duitse anti-repressiegroep Rote Hilfe heeft verslag gedaan van het proces op woensdag 11 juli tegen een van de twee arrestanten van de G8-protesten die nog steeds vast zat. Lütfü Y. zat sinds zaterdag 2 juni vast. Anders dan meer dan honderd andere mensen die die dag werden gearresteerd, werd hij niet - al dan niet in afwachting van proces of na snelrecht - na enkele dagen weer vrijgelaten. Hij werd ervan beschuldigd zich tegen de politie verzet te hebben die op 2 juni de demonstratie aanviel.

Lütfü Y. woont in Nederland waar hij erkend politiek vluchteling is. Hij kwam in 2002 na een hongerstaking vrij uit de gevangenis in Turkije, waar hij was gemarteld.

Zijn proces in Rostock eindigde met een veroordeling tot 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter Horstmann uitte op de zitting forse kritiek op de politie die (in het geval waar Lütfü bij opgepakt werd) "op een tot dan toe vreedzaam deel van de demonstratie afgestormd is en met een massale knuppelinzet willekeurig op demonstranten ingeslagen heeft waarbij meerdere demonstranten gewond raakten. Er was daarbij geen sprake van een aanval op politieagenten. Dat gebeurde pas later na het politieoptreden."

Lütfü werd 'schwerer Landfriedensbruch' ten laste gelegd (zoiets als ernstige verstoring van de openbare orde). Tijdens het proces werd duidelijk dat hij het echter flink te kwaad had gekregen toen hij zag hoe vrienden van hem door "militair uiteruste politieagenten" (aldus de rechter) verwond werden wat hem deed denken aan wat hij eerder in Turkije beleefd had. Toen had hij een steen gepakt en die richting politie gegooid. Vanwege de omstandigheden en ook omdat de situatie onoverzichtelijk was, werd de relatief lichte straf van 8 maanden voorwaardelijk uitgesproken.

Doorslaggevend voor de rechter was een video-opname waarop te zien was dat een politie-eenheid uit Beieren zonder enige waarschuwing vooraf het bewuste deel van de demonstratie aanvalt. Als de eenheid zich weer terugtrekt, blijven twee gewonde demonstranten op straat liggen. De enige verzachtende omstandigheid die de rechter de agenten toe wil kennen, is dat ze door hun leiding bang gemaakt waren met valse informatie. Hen was onder meer verteld dat de aanwezigheid van vlaggestokken een aanwijzing zou zijn dat ze aangevallen zouden worden. De videobeelden waren dermate duidelijke dat zelfs de openbare aanklager Siek een lichte straf eiste. Als antwoord op kreten uit het publiek, na het zien van de beelden, vertelde ze dat er ook juridische procedures gestart zijn tegen daden door politie-beambtes.

De verdachte die al vijf weken in voorarrest had gezeten, kwam meteen vrij. Hoogtepunt van het proces, volgens Rote Hilfe, was een uitspraak van openbaar aanklager Siek die de zaal toesprak met de woorden "Ik neem aan dat jullie tegen het kapitalisme van de G8-staten in het bijzonder wilden protesteren, die dit systeem in grote mate in stand houden..." ("Ich nehme an das sie gegen den Kapitalismus insbesondere die G8-Staaten protestieren wollten die dieses System ja maßgeblich aufrechterhalten..") hetgeen door de verdachte en het voltallige publiek van harte beaamd werd.

Rote Hilfe concludeert dat eens te meer het sprookje doorgeprikt is van de speciale politiedienst voor de G8-top Kavala dat ze zouden hebben geprobeerd zoveel mogelijk deescalerend op te treden. Ook werd gepleit voor vrijlating van de laatste arrestant die nog vastzit (een man uit Rostock). Rote Hilfe voorspelt dat de komende maanden velen die gearresteerd zijn tijdens de protestdagen, een dagvaarding voor een proces zullen krijgen en dat zij ondersteund moeten worden.

Bron: globalinfo