Eerste lading protonen door superversneller

Wo 10 September 2008 13:58 | louise | 3892 keer bekeken | 1 reactie | 8 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Eerste lading protonen door superversneller

Eerste lading protonen door superversneller

 
 

(Novum/AP) - De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC-superversneller in Zwitserland, is woensdag na vijf jaar van hooggespannen verwachtingen in gebruik genomen. Nadat projectleider Lyn Evans daartoe het startsein had gegeven legde een eerste lading protonen de tocht door de 27 kilometer lange tunnel van de LHC af. 

De Large Hadron Collider (LHC), waarvan de bouw vijf jaar in beslag nam en die miljarden euro's kostte, is een ringvormige tunnel, tientallen meters onder de grond in de rotsen bij de Zwitsers-Franse grens. De LHC stelt wetenschappers in staat om subatomaire deeltjes met enorme kracht op elkaar te schieten, zodat ze botsen, uit elkaar vallen en bestudeerd kunnen worden.

 Negenduizend wetenschappers uit de hele wereld zullen experimenten uitvoeren met de LHC-versneller. Een enkele scepticus beweert dat de experimenten gevaarlijk zijn, omdat er zwarte gaten bij zouden kunnen ontstaan die de aarde op kunnen slokken.

"Dat is onzin," zei James Gillies eerder deze week - en vrijwel alle wetenschappers zijn dat met hem eens. Gillies is woordvoerder van CERN, het Europees samenwerkingsverband voor nucleair onderzoek. Het ergste wat er volgens hem zou kunnen gebeuren is dat er een straal deeltjes op volle kracht uit de tunnel ontsnapt. Maar dat zou alleen de versneller zelf beschadigen. De deeltjes zouden zich in het rotsgesteente boren.

Overigens duurt het nog een jaar voordat de LHC op volle kracht draait. "We beginnen klein," zei Gillies. Volgens hem zou het al een mooi resultaat zijn als woensdag twee ladingen subatomaire deeltjes in tegengestelde richting de 27 kilometer door de tunnel afleggen.

 

lees verder: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article1849402.ece

Zie ook : 'Ons laatste experiment' http://www.yayabla.nl/news/show_article.php?articleid=13024

'Duurste speeltje wetenschappers ooit:Maak kennis met de LhC-versneller'  http://www.yayabla.nl/news/show_article.php?articleid=13698

Bron: Trouw nieuws

Reacties

    Geen zwarte gaten, toch eerste slachtoffer oerknalexperiment

    Wo 10 September 2008 21:04 | Frank |

    NEW DELHI - Een 16-jarig meisje uit India heeft woensdag zelfmoord gepleegd uit angst dat een oerknalexperiment in de grootste deeltjesversneller ter wereld de aarde zou vernietigen. Dat heeft haar vader laten weten.

    Het meisje maakte zich volgens haar vader de laatste dagen steeds meer zorgen over een mogelijke ondergang van de wereld. "We zeiden tegen haar dat ze zich geen zorgen moest maken, maar tevergeefs."