Een kijkje achter de schermen in Rostock

Ma 4 Juni 2007 23:18 | louise | 2329 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen


De activisten die deze week naar de anti-G8 protesten komen zijn voornamelijk gehuisvest in 3 tentenkampen: in Wichmannsdorf, Rostock en Reddelich. De Nederlandse mediabus staat momenteel in Reddelich: een kijkje achter de schermen. In het kamp in Reddelich kamperen voornamelijk autonomen. De meeste komen naar dit kamp met het openbaar vervoer vanuit Rostock. Het perron vanwaar de treinen in Rostock naar Reddelich vertrekken zijn permanent groen van de ME. Constant worden activisten gefouilleerd voor het instappen en ook in de treinen worden geregeld controles uitgevoerd. Eenmaal aangekomen op het station in Reddelich: nog meer politie en ME, tot aan de poorten van het kamp.

De gespannen sfeer die gecreëerd wordt door de opvallende aanwezigheid en repressie van de ME en politie valt van je af wanneer je het actie kamp binnenkomt. ´Welcome to resist´ staat er bij infopunt bij de ingang. Het houten hutje biedt de nodige info voor degene die nog niet thuis zijn in het kamp. Een met de hand getekende plattegrond laat zien dat het kamp is opgedeeld in verschillende affiniteitgroepen (de zogenaamde barrios/wijken): zo is er de Queer wijk, de Ya Basta wijk, de Zapatista wijk, de barrio van het Nederlandse Dissent! actie netwerk, maar ook als je niet georganiseerd komt kun je in verschillende barrios terecht. Veel van de barrios hebben hun keukens waar ’s middags en ’s avonds geweldig veganistisch wordt gekookt. De gekleurde vlaggen en spandoeken geven veelal aan door welke wijk je loopt.

In Reddelich vinden overdag en ’s nachts verschillende activiteiten plaats. Als je over het terrein loopt zijn er overal groepen bij elkaar die verschillende zaken bediscussiëren. Natuurlijk vinden er veel discussies plaats over de te organiseren blokkades en over de verschillende toe te passen blokkade technieken. Iedere dag zijn er 4 workshop praktisch blokkeren, waarbij het inhaken wordt geoefend en vele andere zaken. Ook wordt er juridische info verstrekt over degene die de laatste dagen gearresteerd zijn, en wat je moet doen als je zelf gearresteerd wordt. In verschillende bijeenkomsten worden de methodes besproken hoe het beste om te gaan met een aanval van de politie: wat te doen als je bespoten wordt met peperspray, traangas of bedreigt wordt met arrestatie. Allemaal broodnodige info zoals de protesten de laatste dagen heeft uitgewezen.

Behalve bijeenkomsten die direct te maken hebben met de anti-G8 protesten worden er nog verschillende andere workshops georganiseerd. Zo zijn er workshops over feministische zelfverdediging en worden er bijeenkomsten georganiseerd over verschillende internationale. Ook is er educatief-vermaak: vanavond is er in de Queer barrio een cabaret voorstelling. Onze eigen mediabus laat ’s avonds docu’s en stukjes film zien. Gisteren werden er filmpjes over de demo van zaterdag vertoond die direct na de demonstratie in elkaar gezet zijn. Vanavond wordt er een film vertoond over de Zapatistas. Ook aan de kids die in het kamp verblijven is gedacht: iedere dag is er een kids-survival. En als je ff bij moet komen van alle hektiek van het actie voeren is er als laatste nog een chill-out ruimte.

Kortom: ondanks de pogingen van de politie de protesten te verzieken, is de sfeer in de actie kampen goed. Er wordt actief politiek bedreven en directe acties uitgedacht dus: G8 geef je over, je bent omsingeld door onze tentenkampen!
Bron: Indymedia

Reacties

    solidariteitsactie

    Ma 4 Juni 2007 23:23 | louise |


    AMSTERDAM – Zondagmiddag hebben actievoerders zich toegang verschaft tot een bouwplaats aan de voorzijde van het centraal station. Ervaren klimmers bevestigden vervolgens een groot spandoek in een hijskraan, waarmee het publiek op de gevolgen van het beleid van de wereldleiders van de G8 wordt gewezen. Dat leidt in hun ogen tot 'exploitatie, armoede en moord'. [Wolgang Josten]

    Hoera voor de klimmers!

    Onze vrinden in Duitsland hoeven het toch niet alleen te doen?