Lot Boeing houdt Indonesië in greep

Vr 5 Januari 2007 09:33 | louise | 2313 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Lot Boeing houdt Indonesië in greepJAKARTA - Het lot van de 102 passagiers van vlucht KI-574 van de Indonesische maatschappij Adam Air blijft in nevelen gehuld. De onduidelijkheden rond de ramp worden vier dagen na de vermissing van het vliegtuig alleen maar groter.

Een inwoonster van de Indonesische stad Makassar met een foto van familieleden die in de verdwenen Boeing van Adam Air zaten.
De Boeing 737-400 verdween op Nieuwjaarsdag tijdens een tropische storm van de radar. Aan boord waren 85 volwassenen, elf kinderen, onder wie vier baby’s, en zes bemanningsleden. Het zeventien jaar oude toestel steeg maandagmiddag op van Surabaya voor een korte vlucht van twee uur naar Manado en verdween halverwege in het niets.

Het zoekgebied in Sulawesi, de Makassar Straat en de Molukse Zee is twee keer zo groot als Nederland. Daarnaast wordt de reddingsoperatie geplaagd door slecht weer, geruchten en miscommunicatie. Zo werd eerder gesproken over twee door de piloot afgegeven noodsignalen. Gisteren bleek echter tijdens een persconferentie dat deze signalen nooit zijn verstuurd.

Inmiddels wordt gesproken over zes ontvangen Elba signalen. Dat signaal wordt automatisch door een vliegtuig afgegeven, en dan alleen wanneer het toestel een enorme val maakt, in water terecht komt of neerstort.

Een voormalige piloot van Adam Air, die zelf vaak van Surabaya naar Manado heeft gevlogen, zegt dat er op de route van het verdwenen vliegtuig tweehonderd kilometers zitten waarin het toestel niet door een radar wordt gescreend. De piloot moet dan zelf coördinaten doorsturen naar de luchtverkeersleiding. „Het zou mij niets verbazen als het vliegtuig navigatieproblemen heeft gehad, want daar kampen die toestellen vaker mee“, zegt hij. Het is volgens hem een van de redenen dat hij zes maanden geleden ontslag heeft genomen bij Adam Air.

Groot misverstand

De piloot: „Als er sprake was van een navigatieprobleem, kan het inderdaad lang duren voordat het wrak wordt gevonden.“ De minister van transport, Hatta Radjasa, maakte dinsdag bekend dat het zoekgeraakte vliegtuig was gevonden in het bergachtige oerwoud van Sulawesi. Naast levendige details over de zware zoektocht, de positie van de lichamen en de wrakstukken vertelden de autoriteiten ook dat twaalf mensen de ramp zouden hebben overleefd. Helikopters werden in gereedheid gebracht om hen naar een ziekenhuis in Manado te brengen. Een paar uur later bleek alles opeen misverstand te berusten. Meer dan geruchten van dorpelingen waren er niet. Woede en verdriet onder de honderden nabestaanden volgden. De Indonesiërs uitten scherpe kritiek op de regering. Ook politici doen dat. Kamerlid Joseph Umar Hadi is van mening dat de autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de gemaakte vergissing. Adam Air bood in de Engelstalige Jakarta Post paginagroot excuses aan. GPD

Bron: .pzc.internationaal