ONTDEK EN GEBRUIK JE TALENTEN!

Za 30 December 2006 10:15 | louise | 2809 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

ONTDEK EN GEBRUIK JE TALENTEN!

Ervaar je dat je innerlijke drijfveren tot uiting komen in je leven en in je werk? Geniet je van je leven en je werk?

Indien dit niet het geval is dan wordt het tijd om je talenten te gaan ontdekken en ze tot uitdrukking te brengen in een leven dat je volledige voldoening schenkt.

De veranderingen die in onze maatschappij plaatsvinden doen in toenemende mate een beroep op mensen om zich te onderscheiden op het niveau van talenten en niet alleen op het niveau van bekwaamheden. Het tot uitdrukking brengen van je talenten zal frustraties en geestelijke problemen doen verminderen.

Zijn wij bereid toe te geven dat om te kunnen omgaan met veranderingsprocessen in ons leven en werk wij moeten vertrouwen op onze talenten, en dat wij de steun nodig hebben van degenen die over andere talenten beschikken dan wij zelf?

Het geheim van leven is niet alleen om te leven maar om iets te hebben om voor te leven. (Dostoyevsky)

Talenten zijn wat anders dan vaardigheden. Talenten zijn aangeboren terwijl vaardigheden door leren zijn verkregen. Hoewel vaardigheden belangrijk zijn, zijn talenten nodig om je leven vorm te geven. Talenten zijn alleen die zaken waar je goed in bent. Je kunt niet ontwikkelde of niet ontdekte talenten hebben. Talenten vindt je terug in de dingen die je daadwerkelijk lief hebt. De onsystematische manier waarop wij vaardigheden verkrijgen maken ze tot onbetrouwbare indicatoren voor de waarde en vervulling van ons leven. Het is ook niet juist om conclusies te trekken over je potentiële mogelijkheden gebaseerd alleen op je ervaringen uit het verleden. We zeggen toch ook niet dat een baby nooit zal lopen, alleen omdat het dat nog nooit eerder heeft gedaan? Met een kleine hoeveelheid talent en zeer veel training zal je een niveau van vaardigheid bereiken terwijl als je je echte talenten najaagt je de vreugde zal ervaren om ook in je werk je leven tot uitdrukking te brengen.

Je talenten kunnen niet wachten om tot uitdrukking gebracht te worden, en om te leven zonder je talenten te gebruiken leidt tot gevoelens van frustratie, spijt en depressie. Je kunt veel tijd besteden om je talenten te analyseren en ze te vergelijken met die van anderen, maar om je eigen talenten te ontdekken moet je jezelf een voor jou belangrijk doel stellen. Wij worden automatisch aangetrokken in het stellen van een doel tot de gebieden waarin wij talent of latent talent in hebben om dat we weten dat wij een belangrijke contributie hebben te maken aan dat doel. Talenten moeten afgestemd zijn op onze visie, waarden en doel. Michelangelo zei dat de heilige gave van talent niet iemands persoonlijk eigendom kan zijn maar dat het gedeeld moet worden met anderen. Met onze talenten kunnen we de wereld veranderen in een betere wereld om in te leven.

Om je talenten te ontdekken onderzoek in jezelf:

1. Dat wat je het meeste vreugde geeft

2. Dat waar je met vreugde over nadenkt

3. Dat waar je met vreugde meer over wilt leren

Ook al heb je talent in een gebied dan wil dat nog niet zeggen dat je geen moeilijkheden en frustraties zal moeten overwinnen. Een talent gebruiken betekent niet dat er geen dingen zijn die je liever wil doen, zeker op de korte termijn, maar je zult genieten van het proces als geheel. Ook een getalenteerde musicus zal toonladders en akkoorden moeten leren!

In het proces waarin je jouw talenten gaat ontdekken spleen houding en creativiteit een belangrijke rol.

Een constructieve houding zal je de energie geven om je talenten maximaal te ontwikkelen. Het proces vraagt om een houding van algemene dankbaarheid en in het bijzonder een dankbaarheid ten opzichte van het leven en de mogelijkheid om je uit te drukken in je werk. Een dergelijke houding zal je sterker verbinden met je innerlijke zelf en zal je verbeeldingskracht vergroten. Probeer deze houding zelfs te bewaren in situaties waarin je werk eentonig en eenvoudig lijkt te zijn.

Het volgende niveau van tevredenheid en plezier komt via je creativiteit, wat een nog grotere innerlijke kracht vereist. Je creatieve bron geeft kracht en vertrouwen, en neemt angst en obstakels weg, die een katalysator zullen worden voor een nog grotere creativiteit.In het ontdekken van je talenten zal de factor tijd verdwijnen en zal je jouw talenten op een innerlijke manier tot uitdrukking brengen waarin je jezelf zal vergeten.

Ontdek je talenten en denk er over hoe je ze maximaal kan gebruiken!

 

Vereenvoudig je leven!

1. Bedenk dat het soms een geluk is als je niet krijgt wat je wilt.

2. Eerlijkheid en vertrouwen zijn doorslaggevend in de communicatie met je klanten, degen die je lief hebt en je collega’s.

3. De beste relatie is die in welke de liefde voor elkaar groter is dan de behoefte aan elkaar.

4. Niemand geeft erom hoeveel je weet tot zij weten hoeveel jij erom geeft.

5. Als je beseft dat je een fout hebt gemaakt neem dan onmiddellijk actie om deze te corrigeren

Bron: Mindfulness Nieuwsbrief