Politie schiet foto's van hangjongeren

Di 1 Mei 2007 10:11 | louise | 4421 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen

 

 Foto's en privégegevens van honderden hangjongeren in Zuid-Holland zijn door de politie vastgelegd in een database. 174 Jeugdgroepen staan inmiddels geregistreerd. Dit meldt het NOS-journaal zondagavond.

De politie wil de jongeren met deze methode beter in de gaten kunnen houden ook al hebben ze geen strafbare feiten gepleegd. Toch vormen deze jongeren aldus de politie een bedreiging voor de openbare orde.

De jongeren worden gevraagd om mee te werken aan het maken van een foto van hen. Willen ze dat niet, dan worden ze op afstand vastgelegd met een camera met telelens.


Deze gegevens van de hangjongeren worden niet doorgespeeld aan de AIVD of het KLPD.

Critici hebben vraagtekens bij de actie van de politie. Daarom is het College Bescherming Persoonsgegevens gevraagd of de politie de privacywetgeving heeft overtreden.

 

De Tweede Kamer wil dat het College Bescherming Persoonsgegevens het Jeugdinformatiesysteem van de politie Zuid-Holland-Zuid gaat onderzoeken.

Buurtagenten van het korps hebben honderden hangjongeren gefotografeerd. Niet alle jongeren hebben daar toestemming voor gegeven, maar de foto's zijn samen met andere privé-gegevens in de politie-computer opgenomen.

Het informatiesysteem is opgezet, omdat de jongeren volgens de politie weliswaar geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar wel een bedreiging vormen voor de openbare orde.

Privacy
In de Tweede Kamer bestaat de vrees dat de politie hiermee de privacy-regels overtreedt. Daarom heeft de Kamer om het onderzoek gevraagd.

Volgens het Korps Zuid-Holland Zuid wordt het systeem alleen gebruikt om de jongeren beter te leren kennen  (moeten we dit geloven?) en niet om in geval van criminaliteit mensen op te sporen.

 

Nu de hangjongeren en straks de hangouderen.....maak je borst alvast nat BIG BROTHER deinst nergens voor terug!!!

Bron: NRC.nl

Reacties

    Big Brother

    Di 1 Mei 2007 19:41 | Vincent Brunott |

    Nou ja, het kan erger: Politie oefent op schietbaan met foto's van hangjongeren...