Levensvormen zitten diep in Martiaanse grond

Wo 31 Januari 2007 08:28 | louise | 2630 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Volgens een team astronomen, onder leiding van de Amerikaanse geoloog Lewis Dartnell, zijn bacteriën op de rode planeet Mars niet op het oppervlak te vinden, maar diep in de Martiaanse grond. "De bacteriën kunnen absoluut niet tegen de kosmische en ultraviolette straling op Mars en daarom bevinden ze zich diep onder het Martiaanse oppervlak," aldus Dartnell tegenover American Geophysical Union, een grote wetenschappelijk community.
Uit een recent onderzoek kunnen Dartnell en zijn team concluderen dat primitieve levensvormen niet kunnen overleven boven de grond vanwege de aanwezigheid van straling. Ondanks het feit dat de hoeveelheid straling veel kleiner is op de plek waar de rode planeet zich bevindt in ons zonnestelsel, is er veel meer straling op Mars dan op aarde. Ons magnetische veld houdt namelijk de meeste straling tegen dat afkomstig is van de zon. Op Mars is dat niet het geval.

"Ondanks de vroegere aanwezigheid van vloeibaar water op Mars hebben de bacteriën nooit kunnen overleven. Het is onmogelijk dat levensvormen de enorme hoeveelheid straling toendertijd hebben doorstaan. Een potentieel gebied waar levensvormen kunnen voorkomen is het Elysium-gebied. Diep onder het oppervlak van dit Martiaans gebied bevindt zich een bevroren ijszee die relatief kort geleden is ontstaan, om precies te zijn vijf miljoen jaar geleden," zo verklaart de geoloog.

Volgens Dartnell is de kans groot dat we Martiaanse levensvormen vinden als ruimtevaartorganisaties een ruimtevaartuig richting de rode planeet sturen die de mogelijkheid heeft om diepe gaten in het oppervlak te boren. "Alleen dan vinden we binnen enkele jaren leven op een andere planeet!"

 

Zie: American Geophysical Union

Bron: AGU