Ziekenhuizen misleiden inspectie met doorliggen

Do 18 Januari 2007 14:20 | louise | 3046 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - De opvallende daling van het aantal patiënten met doorligplekken (decubitus) blijkt niet te bestaan. Veel ziekenhuizen noemen doorligwonden vochtigheidsletsel en pronken zo met teruglopende decubituscijfers.

Dit schrijft de Utrechtse internist Jeen Haalboom donderdag in het blad Medisch Contact. Haalboom was tot 2002 voorzitter van de stuurgroep decubitus. Hij verbaasde zich over de recente, verrassende afname van het aantal patiënten met doorligplekken in de grotere niet-academische ziekenhuizen.

Volgens Haalboom doet de daling zich voor bij ziekenhuizen waar de verpleging onderscheid maakt tussen decubitus en vochtletsel. De patiënten met vochtletsel worden niet geregistreerd. Dat artsen niet ingrijpen, komt volgens de internist doordat de bestrijding vaak in handen is van de verpleging.

Voor een decubituspatiënt is de diagnose vochtletsel volgens Haalboom een slechte zaak. Bij vochtletsel is het advies de patiënt gedurende de eerste twee dagen niet te behandelen. Die tijd maakt volgens hem het verschil uit tussen herstel of juist verergeren van de kwaal.

 


Wie ooit een decubitusletsel heeft gezien weet dat deze vreselijke aandoening er totaal anders uitziet dan een vochtletsel (luisa)

Bron: Elsevier