IJsvogel profiteert van zachte winter

Ma 15 Januari 2007 19:08 | louise | 2350 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In het kader van positief nieuws:


Het gaat goed met de populatie van deze kleurrijke vogel.
Anders dan de naam van het dier doet vermoeden, kan de vogel niet tegen koude winters. "Ze profiteren dus enorm van het zachte weer'', aldus Ruud Foppen van de vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland maandag.

Niet meer op Rode Lijst
SOVON organiseert landelijke vogeltellingen ten behoeve van beheer, beleid en wetenschap en constateert dat het met de ijsvogel steeds beter gaat in Nederland.

Tien jaar geleden telde de populatie ijsvogels slechts 150 broedparen, inmiddels zijn dat er enkele honderden. Het gaat zelfs zo goed dat hij sinds kort niet meer op de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare vogelsoorten staat, zo meldt de Natuurkalender.

"De ijsvogels gaan van zeer bedreigd, naar een stuk minder bedreigd'', bevestigt Foppen. De toename is vooral te danken aan het zachte winterwinter. Hoe meer ijsvogels de winter overleven, hoe meer er in het voorjaar wordt gebroed. Na een zachte winter is bovendien meer voedsel beschikbaar en is de overlevingskans voor de pasgeboren ijsvogels groter.

Strenge vorst funest
"Een erg strenge winter kan de populatie overigens zo weer halveren'', stelt Foppen.

Dat was bijvoorbeeld het geval tijdens de strenge winter van 1995/1996. Na een record van 400 broedparen in het zomerseizoen van 1995, zorgde de strenge vorst van de winter daarop voor een forse afname.

Wie het schitterende vogeltje de komende weken ziet vliegen, kan de waarneming doorgeven aan de Natuurkalender. In januari is de ijsvogel namelijk 'soort van de maand', een initiatief van de Natuurkalender om natuurliefhebbers te stimuleren hun waarnemingen van bepaalde planten en dieren door te geven.

Links: De IJsvogel

Bron: Planet