kosmisch bewustzijn

vrijdag 26 januari 2007 10:24 | louise | 5135 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen

Bewustzijn is, zo denken we, verbonden met de menselijke hersenen, maar hoe wijdverbreid is het in het universum? Een zekere vorm van bewustzijn zou aanwezig kunnen zijn in alle dingen in de natuur; er zijn geen bewijzen dat het beperkt is tot onze hersenen. Het is duidelijk dat ook dieren bewustzijn bezitten en zelfs lagere levensvormen zoals; vissen en insecten en planten en bacteriën. We zouden in alle objectiviteit kunnen stellen dat bewustzijn in de kosmos van even fundamenteel belang is als energie. Zoals energie zich bundelt tot steeds complexere configuraties, zijn er met deze configuraties steeds complexere vormen van bewustzijn verbonden. Het bewijs voor bewustzijn in het kwantum is ook een even indirecte waarschijnlijkheid als dat voor het bewustzijn van onze medemens.
Als subject zijn we alleen in staat ons eigen bewustzijn te kennen, al het overige is niet meer dan een conclusie.


Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat er rechtvaardige conclusies zijn voor het bestaan van een bewustzijn buiten ons maar dat het eveneens gerechtvaardigd is om te betogen dat bewustzijn een rol speelt bij mijn medemens en zelfs bij mijn kat en hond; dan is het ook gerechtvaardigd om te beweren dat bewustzijn ook voorkomt bij planten en insecten en zelfs bij de deeltjes waaruit de atomen bestaan en waaruit moleculen zijn opgebouwd die de bouwstenen van mijn lichaam zijn en al het overige in de wereld. Deze inzichten die zo revolutionair nieuw lijken, zijn in wezen erg oud; het is de leer van het panpychisme Zen- boeddhisme, filosofisch Islam, Hindoeïsme en taoïsme en ook de oerversies van het Christendom, o.a. die bij de Essenen, naast de filosofische stroming uit de klassieke oudheid samen met deze zogenaamde panpsychisme, komen tot dezelfde conclusie. Deze conclusie is dat alles in dit universum samenhangt door een verbinding op energetisch niveau. Grote filosofen uit de wereld geschiedenis hebben haar onderscheven, van Plato en Plotinus tot Leibniz en Whitehead De these van het panpychisme, die zegt dat alle dingen een universele bewustzijn hebben, wil niet zeggen dat dit bewustzijn dat ikzelf heb universeel is, maar betekend alleen dat de wortel en de potentiële mogelijkheden van mijn bewustzijn inherent zijn aan elk deeltje en atoom in de kosmos.Deze these zegt ook dat bewustzijn evolueert en neemt complexe vormen aan.


Het kosmische bewustzijn weet zich zelfs uit te strekken tot bestaansniveaus en dimensies die onze westelijke cultuur niet als werkelijk beschouwt. Hiertoe behoren talloze visioenen van archetypische wezens en mythologische landschappen, een ontmoeting of zelfs identificatie met de godheden of demonen uit allerlei culturen, en communicatie met geesten, bovenmenselijke entiteiten, buitenaardse wezens en bewoners van parallele universa. In sommige gevallen kan ons individuele bewustzijn zichzelf identificeren met het kosmisch bewustzijn, of Het Veld of matrix; de primordiale leegte die zich bewust wordt van zichzelf.
Zulke transpersoonlijke ervaringen zijn niet te verklaren vanuit een monistisch- materialistische kijk op de wereld.

Conclusie:

Bewustzijn is dus niet hetzelfde als hersenen, maar is er wel ermee verbonden, precies zoals bewustzijn verbonden is met alle dingen in het universum.

 

Bron: luisa