Nieuwe dreiging: Overal irisscans

Di 3 April 2007 23:00 | louise | 4547 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Zweedse psycholoog  Mats Larsson  ziet aan je ogen of je een opvliegend vechtersbaasje bent of juist de vrolijkheid zelve. De genen die het persoonlijkheidsdeel van de hersenen aanleggen, bouwen ook de ogen. Hoort bij elke persoonlijkheid een speciaal irispatroon? Larsson vond in de ogen van zijn 428 proefpersonen een verband tussen de vorm van cryptes (zwarte vlekjes in de iris) en de persoonlijkheid. De Zweed trainde daarna een computer in het herkennen van die patronen.
Met biometrie zijn pinpasjes en pincodes overbodig: de nieuwe techniek gebruikt lichaamskenmerken om de identiteit vast te stellen. Ieder mens heeft eigen, unieke patronen in de iris, het gekleurde deel van je oog. Maak een foto van het oog, koppel die aan persoonsgegevens in een database, en presto: de irisscan, dit moment het meest betrouwbare herkenningssysteem ter wereld.

the biometrics state.

Risicobezoekers in de gaten houden


Larsson's systeem wordt getest in Nederlandse winkelcentra en horeca om "risicobezoekers" op te sporen voor ze een probleem vormen. Herrieschoppers en winkeldieven kosten die sectoren een paar miljoen euro per jaar. Een systeem dat risicobezoekers preventief uit de menigte pikt, zou met open armen worden ontvangen. De deelnemende winkelcentra besparen zo beveiligingskosten en aangesloten winkels verliezen minder inkomsten door winkeldiefstal. Het winkelende publiek is ondertussen onzichtbaar beveiligd tegen herrieschoppers. Kennislink helpt de detailhandel mee Larsson’s systeem te testen.

Veiliger over straat

Larsson's systeem wordt getest in Nederlandse winkelcentra en horeca om "risicobezoekers" op te sporen voor ze een probleem vormen. Herrieschoppers en winkeldieven kosten die sectoren een paar miljoen euro per jaar. Een systeem dat risicobezoekers preventief uit de menigte pikt, zou met open armen worden ontvangen. De deelnemende winkelcentra besparen zo beveiligingskosten en aangesloten winkels verliezen minder inkomsten door winkeldiefstal. Het winkelende publiek is ondertussen onzichtbaar beveiligd tegen herrieschoppers. Kennislink helpt de detailhandel mee Larsson’s systeem te testen.


In de openbare ruimte van Londen en New York hangen al camera’s die misdadigers en herrieschoppers op de gevoelige plaat zetten. De systemen gebruiken geavanceerde gezichtsherkenning om misdadigers en andere lastpakken op te sporen. Met de irisscanner van Larsson kan zo'n camerasysteem potentiële "herrieschoppers" al op basis van hun iriskenmerken herkennen vóór ze een misdrijf begaan.

Camera's bewaken de publieke ruimte in Londen, zoals deze cluster in Victoria Station.


Overal irisscans !


In Spielberg's SF-film "Minority Report" wordt biometrische persoonsherkenning via irisscans al volop gebruikt. Intelligente billboards herkennen toevallige passanten aan de hand van hun iriskenmerken en stemmen de advertentieboodschap op hen af. Spielberg baseerde zich op een denktank van futurologen die het Washington van 2054 voorspelde op basis van huidige denkbeelden en gegevens.
Een toekomst met overal aanwezige irisscans is dichterbij dan we denken. Zo biedt Schiphol haar vaste klanten sinds 2002 onder de naam 'Privium' een snellere grenscontrole aan door middel van een irisscan. De Privium-technologie zoekt naar specifieke, bij iedere persoon verschillende kenmerken van de iris. Die unieke irisdetails van beide ogen worden ook opgeslagen op een speciale "Priviumkaart". Bij de grenspassage vergelijkt een computer de gegevens in de chip met het oog van de reiziger.

Vergeleken met andere vormen van biometrische identificatie, zoals herkenning van de vingertop of de handpalm, is de irisscan de meest betrouwbare en snelle vorm. Hartstikke veilig en bovendien veel sneller dan de handmatige paspoortcontrole. Ook voor banken is de irisscantechnologie een interessante ontwikkeling. Stel je voor dat je bij een pinautomaat geen pasje of pincode meer nodig hebt: een simpele irisscan garandeert dat degene die bij de pinautomaat staat ook daadwerkelijk de rekeninghouder is.


Met de privium-apparatuur op Schiphol kunnen vaste klanten veel sneller inchecken. Een irisscan wordt vergeleken met informatie op een pasje om de identiteit van de reiziger te verifiëren.

 

Fotografeer je oog en win!

Gratis winkeltijd winnen? Meedoen is gemakkelijk, want een irisscan is niets anders dan een close-up van je oog. Fotografeer je rechteroog met een digitale camera, webcam of je fotomobieltje en E-mail of MMS de foto vanaf komende zondag naar info@kennislink.nl. (niet doen dus!)

Uit alle binnengekomen inzendingen kiest Kennislink willekeurig een aantal proefpersonen voor deelname aan een vervolgonderzoek. Alléén de eerste 100 inzenders maken kans op tien minuten gratis winkelen*)!

De ingezonden irisfoto's en persoonsgegevens worden anoniem verwerkt en alleen gebruikt voor het Kennislink Biometrie Onderzoek. De foto's en bijbehorende profielen worden na afloop van het Kennislink Biometrie Onderzoek vernietigd.

*) Alleen van toepassing op winkelcentra die onderdeel zijn van de betrokken retailvastgoedbeheerder; vijf van de eerste honderd deelnemers maken kans op elk tien gratis winkelminuten. Het Kennislink Biometrie Onderzoek begint in april en sluit zodra er genoeg aanmeldingen binnen zijn. Medewerkers van Kennislink of (andere partijen binnen) NCWT zijn uitgesloten van deelname.

Publieksmetingen
Kennislink heeft in de loop der jaren een flinke hoeveelheid ervaring opgebouwd in samenwerking met grote online publieksmetingen. De Grote Griepmeting vindt inmiddels voor het vierde jaar plaats, en volgt de verspreiding van griep tot ver buiten Nederland. In 2006 ging het project Reken mee met ABC online. Daar kunnen internetters meewerken aan een groot rekenproject om het nog onbewezen ABC-vermoeden uit de wiskundige getaltheorie te testen.
Vanaf komende maand doet Kennislink mee aan een derde publieksmeting: het Kennislink Biometrie Onderzoek dat uit de vorm van iemands iris zijn of haar persoonlijkheid afleest. In een pilotproject onderzoekt een grote retailvastgoedbelegger of de methode kan werken als surveillancesysteem dat de winkelende menigte preventief scant op zoek naar risicobezoekers.

bron: Kennislink

 

Als deze zorgelijke ontwikkeling doorzet, en de kans is zeer groot aangezien het feit dat het al in onderzoeksfase is en zelfs een stap verder in de toepassingfase zie:  Grenspassage met een knipoog   dan wordt de Big Brother nachtmerrie uit Spielberg's SF-film "Minority Report" werkelijkheid. Een slimme zet van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en NCWT om via wedstrijd aan proefkonijnen te komen en reken maar dat voor 10 minuten GRATIS winkelen veel mensen aan mee zullen doen.

Je kan jezelf de vraag stellen wat de gevolgen kunnen zijn in geval dat jouw irispatroon aanwijst dat je tot de gevaarlijke "herrieschoppers'' of opvliegend vechtersbaasje behoort,( deze kunnen in principe ook actievoerders zijn)  laat staan winkeldief.  Je behoort dan tot de "risicobezoekers" en als zodanig extra in de gaten gehouden of misschien zelfs uit winkels of openbare bijeenkomsten geweerd. Bepaalde genetische eigenschappen kunnen wel potentieel aanwezig zijn maar zich nooit manifesteren. En toch op basis van een bepaald genetisch patroon in je iris, draag je voor het leven een stigma, op basis van iriskenmerken wordt je in het kader van preventie, dan levenslang in de gaten gehouden.

Erg shockerend om te moeten constateren dat de wetenschap over lijken gaat en ieder ethisch besef opzij zet als het over een nieuwe wetenschappelijke ontwikkeling gaat. De vraag is kunnen we de wetenschap dan nog vertrouwen als deze in dienst van Big Brother niet alleen in onze vrijheid ingrijpt maar ook de meest fundamentele Grondwet overtreedt: Het recht op eerbiedig van de persoonlijke levenssfeer.Het antwoord op de vraag "mag alles wat kan? kan, mijns inziens alleen maar NEE zijn. Er moet een grens worden gesteld aan de toepassing van technologische ontwikkeling wanneer deze een schending is van de waardigheid van de mens.

Hopelijk zijn er nog verstandige bewuste mensen die niet in de verleiding zullen komen om mee te doen met het dubieuze Kennislink Biometrie Onderzoek. Al beloven ze dat de foto's en bijbehorende profielen na afloop van het Kennislink Biometrie Onderzoek worden vernietigd. Binnen de Big Brother-politiestaat in wording, weet je nooit wie je nog mag vertrouwen en ironisch genoeg .......dit alles zogenaamd voor onze veiligheid!


Bron: Kennislink

Reacties

  rectificatie artikel: Overal Iriscan

  Do 5 April 2007 23:28 | louise |

  Het Kennislink artikel over Iriscan bleekt een 1aprilgrap te zijn 


  ondanks de blunder, ben ik toch opgelucht dat het een ''sic joke'' was.


  Wat ik wel betreur  is dat van de Bijna 100 mensen die, om 10 minuten gratis winkelen, meehelpen aan zo'n totaal onethisch onderzoek.


   Er waren maar enkele inzenders die zich de vraag stelden "mag dit wel zomaar?"


  en een enkeling die uit pure verontwaardiging een artikel publiceerde.  Bijna 100 inzendingen...

  Bijna 100 mensen zijn afgelopen zondag in de weer gegaan met een digitale camera of hun mobieltje om een foto van hun iris te maken.

  Voor velen was 10 minuten gratis winkelen voldoende aanleiding om er als de kippen bij te zijn: tussen 00:00 en 01:00 waren de eerste 30 inzendingen al binnen. Sommige inzenders namen zelfs het zekere voor het onzekere en stuurden ons foto's van beide ogen, al dan niet in verschillende bestandsformaten.

  Niet alleen het gratis winkelen was een belangrijke aanleiding. Men was ook erg geïnteresseerd in de persoonlijkheidsanalyse: en dan soms niet eens zozeer van henzelf, maar in die van de eigen familieleden.
  Helaas moeten we jullie allemaal teleurstellen: het Kennislink Biometrie Onderzoek was een 1 aprilgrap. Er zijn geen prijzen te winnen en ook aan de persoonlijkheidsanalyse op basis van de ingezonden irisfoto's zullen we ons niet wagen.

  Uit iriskenmerken afleiden of je een winkeldief bent: dat kan (nog) niet. Het beloofde systeem in winkelcentra was dan ook een compleet verzinsel. Of...? De techniek van slimme bewakingssystemen ontwikkelt zich steeds verder. Kennislink vroeg zich af waar mensen de grens trekken en zich afvragen: "mag dit wel zomaar?" Enkele inzenders stelden die vraag en we hopen dat onze grap die discussie verder helpt.


  Zie ook: https://www.kennislink.nl/web/show?id=167332" target="_blank">IRISCAN 1april


  Sportief

  Di 10 April 2007 11:00 | Gieljan |

  Sportieve bekentenis van je, Luisa!


  We hebben deze 1-aprilgrap bij Kennislink doelbewust zo fout en Orwelliaans mogelijk geschreven. Inderdaad verontrustend dat maar zo weinig reageerders een kritische kanttekening plaatsen.


  Aan de andere kant...wie weet waren er wel veel meer mensen die dachten "wat een smerige truc om privacy te schenden!" Uiteraard krijgen we van hen geen foto's binnen. Hopelijk is die voorzichtige groep groter dan we denken!


  Groeten,
  Gieljan de Vries
  Redactie Kennislink