Gele River op mysterieuze wijze rood geworden

Wo 24 Januari 2007 15:21 | louise | 1824 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Hoewel China een duidelijke voorkeur voor de kleur rood heeft maakte men zich in dit geval ernstige zorgen. De Gele Rivier is een belangrijke bron voor het drinkwater waar miljoenen van afhankelijk zijn. Volgens officals zouden getuigen gezien hebben hoe een rioolpijp 'rood water' in de rivier loosde. Maar wat loosde die pijp dan precies? En waar kwam die enorme hoeveelheid smurrie dan vandaan?


Officials van het 'Yellow River Water Resource Committee' lieten desgevraagd weten dat er inderdaad sprake van vervuiling was (duh) maar dat men nog niet had kunnen vaststellen om wat voor soort vervuiling het ging. Industriële vervuiling acht men onwaarschijnlijk want er zijn op dat punt van de rivier geen grote industrieën.


John Hocevar, een specialst van Greenpeace, bekeek de foto's van de rode rivier en meent dat de oorzaak een explosie van algen is ten gevolge van voedselrijk rioolwater, maar zeker weten doet hij dat natuurlijk niet want hij voegde er snel aan toe dat zonder degelijk onderzoek het rode goedje van alles zou kunnen zijn.


Het is natuurlijk niet ongebruikelijk dat men in China rivieren vervuild. In november 2005 vervuilde men de Songhua rivier zo erg dat er onmiddellijk met waterinname gestaakt moest worden tot al het vervuilde water Rusland was ingestroomd. Toen wist men wel snel te bepalen wat de oorzaak en de aard van de vervuiling was.


In dit geval komt men er maar niet uit zo blijkt ook uit een persbericht van de Chinese Xinhua News Agency, die wist te melden dat er diverse deskundigen bezig waren om te bepalen wat het nou precies is wat die rode kleur veroorzaakte.


Één ding is zeker om zo'n groot wateroppervlakte rood te kleuren heb je ontzettend veel materiaal nodig.


Enfin, het is even afwachten of er nog een follow up op het nieuwsbericht komt.

Bron: Grenswetenschappen