geen handel in walvisproducten

Do 14 Juni 2007 23:00 | louise | 2833 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Ook achterdeur zit dicht voor Japan
Minder dan een week nadat de IWC besloot het verbod op commerciële walvisjacht te handhaven verwerpt CITES een poging van de walvisjagende landen om een verbod op internationale handel in walvisproducten te ondermijnen. Het Japanse voorstel werd gezien als een eerste stap om de beschermde status van grote walvissoorten te verminderen. Het voorstel is resoluut van tafel geveegd. 


 Minder dan een week nadat de IWC* besloot het verbod op commerciële walvisjacht te handhaven verwerpt CITES* een poging van de walvisjagende landen om een verbod op internationale handel in walvisproducten te ondermijnen. Het Japanse voorstel werd gezien als een eerste stap om de beschermde status van grote walvissoorten te verminderen. Het voorstel is resoluut van tafel geveegd.

Japan faalt wederom in een zoveelste poging om de deur naar commerciële walvisjacht open te krijgen. Vorige week probeerde Japan tijdens de vergadering van de *Internationale Walvisvaart Commissie tevergeefs om het moratorium op de commerciële walvisjacht te laten opheffen. Deze week probeerde Japan samen met andere walvisjagende landen 'via de achterdeur' bij *CITES -dit verdrag regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten- opnieuw een ingang te vinden om de bescherming van de walvissen te beperken, door een verbod op internationale handel in walvisproducten te ondermijnen.
Dit is de vijftiende keer dat walvisjagende landen hebben geprobeerd het handelverbod open te breken sinds 1997. En ook de vijftiende keer dat ze daarin falen.
Tegenstemmende landen geven hiermee een duidelijk signaal dat er in deze tijd geen plaats meer is voor handel in walvisproducten. Japan is 'erg teleurgesteld'. Feit blijft: de deur zit dicht.


Bron: Greenpeace nieuwsbrief