In de Alpen is in deze tijd nog niet zo warm geweest als nu.

Do 4 Januari 2007 11:55 | louise | 2581 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In de Alpen is het de laatste 1300 jaar rond deze tijd niet zo warm geweest als nu.

Dat meldde het hoofd klimatologie van het Oostenrijkse Centrale Instituut voor Meteorologie en Geodynamica, Reinhard Böhm, dinsdag.

Volgens Böhm zijn de stijgende temperaturen in de Alpen nog niet ten einde. "In de toekomst wordt het zonder twijfel nog warmer."

Hij komt tot die conclusie aan de hand van een driejarig, door de Europese Unie gesteund onderzoek van Europese instituten die de klimaatontwikkeling van ruim duizend jaar in het Alpengebied reconstrueerden.

Uit die reconstructie bleek dat er in de tiende en twaalfde eeuw ook periodes waren waarin het warmer was, maar die stijgende temperaturen van destijds zijn maar marginaal in vergelijking met de huidige warmteperiode die volgens Böhm in de jaren tachtig begon.

Broeikaseffect
Volgens de klimaatdeskundige zullen de gemiddelde temperaturen in de Alpen nog verder stijgen door het broeikaseffect. De menselijke invloed op het mondiale klimaat begon volgens Böhm in de jaren vijftig van de twintigste eeuw nog met een verkoelend effect door het inbrengen van aerosols in de atmosfeer. Vanaf de jaren tachtig echter zorgde de uitstoot van gassen als CO2 en methaan voor een opwarming van het klimaat.

Die trend is voorlopig nog niet ten einde. Ook indien de uitstoot van dergelijke gassen onmiddellijk zou stoppen, is het effect op de atmosfeer de komende honderd jaar nog merkbaar.

Natuur van slag
De hoge temperaturen van vandaag de dag zorgen ervoor dat veel skipistes in Oostenrijk en Zwitserland niet open zijn wegens sneeuwgebrek. Ook de levende natuur lijkt van slag. Op de bergweides bloeien nog steeds bloemen en de beren in de Alpen zijn nog niet aan hun winterslaap begonnen.

Bron: 2006 Planet Internet