Geweldloze Communicatie

Wo 13 December 2006 00:00 | louise | 3712 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Geweldloze Communicatie.Het boeddhistische woord samskara betekent intentie, motivatie maar ook wil of verlangen. Wat betekend samskara voor mij, wat wil ik bereiken wat is mijn motivatie?
In de dagelijkse praktijk is het waarschijnlijk de wil om als zelfstandig ondernemer succesvol te zijn in mijn zaak, winst maken maar ook beter communiceren met mijn klanten en veel mensen effectief en goed helpen.
In mijn spiritueel leven is mijn diepste verlangen om vrij te zijn en darmee bedoel ik niet alleen van conditionering van buitenaf maar ook innerlijke remmingen en angsten.
Ook gebrek aan zelfvertrouwen en valangst zijn belemmerende factoren werkelijk ''vrij'' te zijn.
Ongeveer een maand geleden heb ik deelgenomen aan de workshop '"Non violent communication" met Marsshall. Rosenberg.


De overvolle collegezaal van de Erasmus universiteit, was propvol met zakenlieden die vol zorgen en angsten zitten en de stress was duidelijk te voelen.
Tijdens de dag probeerden ze de soort oefeningen die ze zou helpen om elk moment in hun dagelijkse leven dieper te leven in het hier en nu en bewust te zijn van de kracht van het mededogen in de dagelijkse communicatie.

Luisteren met aandacht zonder te oordelen, zonder proberen om snel tot oplossingen te komen, dat stelt ons in staat de medemens op een nieuwe, efficiëntere manier waar te nemen en tegemoet te treden. Als je weet hoe je diep naar iemand moet luisteren, met compassie, dan kun je ook de persoon echt helpen, dan heb je werkelijk contact. Met begrip en compassie kunnen we een deur openen:de deur van dialoog en communicatie.
Zelf ben ik meestal erg directief in mijn communicatie, mede door de angst om controle te verliezen. Het was voor mij dus een moeilijke opgave om me kwetsbaar op te stellen. Ik was ook diep geraakt doordat ik me ging realiseren dat mijn manier van communiceren veroordelend was en hoe anders het kan zijn als je tot contact en actie komt vanuit mededogen. Het reikt je als het ware een kader van vaardigheden aan om je dagelijkse problemen op te lossen, van de meest intieme relaties tot politieke wereldconflicten. Tot nu heeft de wereld alleen geloofd dat de legerkrachten de problemen in de wereld kunnen oplossen. wat zou het anders zijn als er wijze mensen een gewichtige plaats zouden hebben in de maatschappij, leiders met compassie en begrip in het parlement of in de regering!
De individuele mens maar ook de politiek kan niet zonder een spirituele dimensie. Geweldloze communicatie kan bijdragen een creatieve dialoog aan te gaan en ons te richten op de gevoelens en behoeftes die iedereen heeft, in plaats van op een vorm van denken en spreken die ontmenselijkt, mensen in hokjes plaatst,conflicten schept en leidt tot geweld ten opzichte van onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Als we vrede en mededogen hebben, kunnen we direct en op een positieve manier bijdragen om de wereld een betere plek te maken voor iedereen.

BOEDDHA: Haatgevoelens verdwijnen nooit uit deze wereld door te haten, maar door lief te hebben; dit is een eeuwige waarheid. Overwin toorn door liefde, overwin het kwade door het goede. Overwin de vrek door te geven, overwin de leugenaar door waarachtigheid.