Seminar RFID & Opsporing

woensdag 4 april 2007 07:31 | louise | 4134 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen

Aankondiging: Seminar RFID & Opsporing

Steeds meer opsporingsmogelijkheden via OV-chipkaart en biometrisch paspoort dankzij RFID-technologie. 

RFID & Opsporing
Woensdag 4 april 2007

14:00 uur tot 17:00 uur

Sociëteit de Witte, Den Haag

Radio Frequency Identification

RFID staat voor Radio Frequency IDentification; informatiesystemen met op afstand afleesbare chips die via een netwerk zijn verbonden met een database. RFID werd tot nu toe vooral toegepast in de logistiek om goederen te identificeren, maar neemt steeds meer bezit van het publieke domein. De bekendste voorbeelden zijn de OV-chipkaart, het biometrisch paspoort en toegangssystemen op kantoren. RFID dient dan vooral als elektronische sleutel of portemonnee.

Omdat RFID-systemen net zoals internet en telefoonverkeer 'digitale voetsporen' achterlaten, zijn er veel meer mogelijkheden. Vooral als het gaat om het opsporen van verdachten of getuigen. RFID wordt hierdoor steeds interessanter voor opsporingsdoeleinden. De vraag is of de huidige balans tussen gemak voor de gebruiker en controle voor de RFID-beheerder (bijvoorbeeld de NS of een kantoor) dan nog wel gehandhaafd kan blijven en aanpassingen op het gebied van wet- en regelgeving noodzakelijk worden.

Seminar RFID & Opsporing

Tijdens het seminar RFID & Opsporing staat centraal wat mogelijk en wenselijk is met RFID-data als opsporingsmiddel. Wat kunnen en mogen opsporingsdiensten met digitale voetsporen doen; technisch en juridisch gezien? Is het wenselijk om deze mogelijkheden ook te benutten? Wat zijn de gevolgen voor RFID-beheerders als opsporingsdiensten inzage vragen in hun RFID-data? Zullen gebruikers het RFID-systeem dan minder snel accepteren of geeft het hen juist een veilig gevoel?

Tijdens deze middag gaan diverse belanghebbenden en Kamerleden in debat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van RFID als opsporingsmiddel. Aan de discussietafel zitten Harm Brouwer (voorzitter College van procureurs-generaal), Madeleine McLaggan-van Roon (lid College Bescherming Persoonsgegevens), Jeroen Terstegge (Chief Privacy Officer Philips / Privacywerkgroep VNO-NCW), Arda Gerkens (Tweede Kamerlid SP), Sybrand Haersma Buma (Tweede Kamerlid CDA), Jos Hessels (Tweede Kamerlid CDA) en Attje Kuiken (Tweede Kamerlid PvdA).

Bovenstaand is de PERSUITNODIGING. Ik heb me echter zelf uitgenodigd  en zal als YaYaBla--reporter verslageven .... Het belooft  een spannede dag te worden.

De onafhankelijke vrijwilligers organisatie Het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht zal aldaar ook aanwezig zijn en actie voren tegen identificatieplicht, biometrie in paspoort , RFDI chip in paspoort.Bron: Rathenau Instituut

Reacties

  seminar......,ik bèn benieuwd!

  woensdag 4 april 2007 23:36 | lilianvbh@chell.nl |

  Hallo luisa, ik hoop dat je vanmiddag op de seminar een heel stuk wijzer bent geworden!


  groetjes


  Verslag Seminar RFID & Opsporing

  vrijdag 6 april 2007 12:35 | louise |

  Het verslag van de RFDI Seminar laat nog even op zich wachten. Hieraan wordt op alle fronten hard gewerkt   totdat ik tevreden ben met het eindresultaat..


  Bedankt voor de aanmoediging