Biometrie is in opmars

Vr 10 Augustus 2007 10:25 | louise | 3249 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

 

 Onderstaand verhaal zal hopelijk helpen om de lezer te overtuigen dat er in een korte tijd , onder de noemer ''veiligheid' ,allerlei Orwelliaanse praktijken, heeft ingevoerd  waarbij de overheid steeds meer macht krijgt ten koste van de privacy en vrijheid van de burger en dat is geen speculatie meer maar een feit!

Om kippenvel van te krijgen

 

Nieuwsbrief Mediaplaza 9 augustus 2007

Wat hebben voetbalclub Ado Den Haag, het gemeentehuis van Epe en het Brabantse café De Oriënt Express met elkaar gemeen? Ze zetten alledrie biometrische toepassingen in om bezoekers, medewerkers en bezittingen te beveiligen. Veel security-managers zijn momenteel bezig met het implementeren van deze technologieën in de hoop fraude en identiteitsdiefstal tegen te gaan. ADO den Haag tracht zo de toegangscontrole te verbeteren en hooligans te weren.

Café De Oriënt Express wil juist beter inzicht krijgen in de leeftijd van haar bezoekers. De vingerafdrukscanner bij de deur toont direct de identiteit en echte leeftijd van de bezoeker en de ondernemer wil hiermee gehoor geven aan het verscherpte beleid van de overheid om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. Het veelgehoorde excuus ‘ik ben mijn lidmaatschappasje of ID-kaart vergeten’ behoort hiermee tot het verleden, je vingerafdruk heb je immers altijd bij je.

Het gemeente huis van Epe kan model staan voor veel overheidsgebouwen en kantoren in Nederland. Traditionele toegangen zijn namelijk lastig te beveiligen. Medewerkers verliezen geregeld sleutels of deurpasjes; of lenen deze even uit aan collega’s. Ook pin- en andere toegangscodes kunnen in verkeerde handen vallen. Biometrie brengt de toegangscontrole naar een beduidend hoger niveau, omdat het bijna onmogelijk is om biometrische data aan iemand anders te ‘lenen’ of deze te verliezen.

Biometrie is voor steeds meer toepassingen geschikt. Een andere ontwikkeling is de registratie van kentekens bij tankstations. Deze worden dan meteen vergeleken met een politiedatabase van kentekens die in het verleden zonder betalen hebben getankt. Voor deze auto’s worden direct na herkenning de brandstoftanks van het station afgesloten. Het lijkt me wel verstandig om deze herkenningscamera te koppelen aan een database van gestolen kentekens en auto’s; dan slaat men twee vliegen in één klap.


Martijn de Weerd
Directeur Media Plaza


Bron: Nieuwsbrief van Media Plaza 

 

Bron: Nieuwsbrief Media Plaza