Maansverduistering 3/4 maart 2007

Do 1 Maart 2007 09:02 | louise | 2488 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Op 3/4 maart 2007 vindt er in verschillende continenten op de wereld een totale maansverduistering plaats. De verduistering vindt iets minder dan 1 dag plaats na de bedekking van planeet Saturnus door onze naaste buur. Tijdens de verduistering staat de maan in het sterrenbeeld Leo en beweegt de orbitale baan van de maan door de noordelijke helft van de schaduw van de aarde.
Begin maansverduistering: 22:30:22 uur (Nederlandse tijd)
Hoogtepunt maansverduistering: 00:20:56 uur (Nederlandse tijd)
Einde maansverduistering: 02:11:28 uur (Nederlandse tijd)

Wanneer de totaliteit van de maansverduistering plaatsvindt, zal onze natuurlijke satelliet voor waarnemers in Nigeria en Kameroen in het zenith staan. De volledige maansverduistering zal vanuit Europa, Afrika en westelijk Azië zichtbaar zijn. In oostelijk Azië zal tijdens maanopkomst een gedeeltelijke eclips te zien zijn. Westelijk Australië vangt een deel van de gedeeltelijke maansverduistering op, maar de maan verdwijnt onder de horizon vóór totaliteit. In Noord- en Zuid-Amerika zal de maan gedeeltelijk verduisterd zijn.

Een maansverduistering treedt op wanneer de maan door de schaduw van de Aarde beweegt. Er valt dan geen direct zonlicht meer op de maan. Zo’n verduistering kan alleen optreden wanneer de maan zich tegenover de zon aan de hemel bevindt, dus rond volle maan. Dat er niet bij elke volle maan een maansverduistering optreedt, komt door de scheve ligging van de maanbaan: meestal beweegt de maan iets boven de schaduw van de aarde langs of er juist iets onderdoor.

De totale maansverduistering van 3/4 maart 2007 zal live via een webcam op AstroVersum te volgen zijn!

De link naar de webcam wordt op deze pagina geplaatst, en zal op 3 maart om 20.00 uur beschikbaar zijn!

Bron: Freek van der Hulst

 

Bron: AstroVersum