Verslag van de Top van Onderop: ''Mens en milieu boven winst''

Di 22 Mei 2007 10:50 | louise | 4944 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

 

Het centrale thema van het evenement was een alternatief vormen voor de G8, de bijeenkomst van de leiders van de 8 machtigste landen begin juni in Duitsland.
De hele dag waren er meer dan vijftig debatten, workshops en documentaires te volgen over de globalisering, het imperialisme, de effecten van de strijd tegen het terrorisme op de mensenrechten, de banden tussen oorlog en handel, de situatie in Afghanistan en Irak, Schone energie als basisrecht, klimaatverandering, etc.... Moeilijk om een keuze te maken uit al die interessante workshops.
Zelf heb ik gekozen voor "Identificatieplicht, sleutel tot controlestaat" door Johan van Someren en Miek Wijnberg van het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht en Buro Jansen &Jansen Ik heb niets te verbergen.nl:

' Zolang ik niets te verbergen heb mag de overheid alles van me weten'. Een veelgehoord credo onder zichzelf braaf achtende Nederlanders, die keurig aan hun minimaal vereiste verplichtingen voldoen binnen de samenleving. Maar wordt hiermee niet de fundamentele discussie vermeden of het inderdaad wel zo wenselijk is dat de overheid, en in toenemende mate het bedrijfsleven, toegang heeft tot een grote verzameling persoonlijke data? Is het gestelde vertrouwen in de overheid volgend uit het bovenaangehaalde credo niet misplaatst? Zijn er misschien risico's voor de normale burger die zich onttrekken aan de oppervlakte?

Lees verder…

Miek Wijnberg van het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht ......

Ik zal niet inhoudelijk op deze lezingen ingaan omdat dit helaas ondoenlijk is binnen het kader van een kort verslag. Ik zal later een uitgebreid verslag maken van deze workshops.

Wat ik nu wil proberen is om aan de hand van korte impressies en foto's een indruk te geven van een zeer boeiende dag.

OPTOCHTOp het terrein van het Forum bij het Barlaeus Gymnasium aan het Leidseplein vermenigvuldigen zich de anti-oorloogslogans, leuzen tegen de bezetting van Irak, tegen de Amerikaanse basissen wereldwijd. T-shirts met: George.W.Bush TERRORIST! , Palestijnse sjaals... Het amalgaam bewijst in welke mate de anti-oorlogsbeweging overal is doorgedrongen en dat het Forum ook voor hen een ontmoetingsplaats is.

Als je echt een het gevoel wil hebben de hele wereld aan te kunnen en de saamhorigheid bijna lichamelijk ervaren, dan raad ik je aan een keer deel te nemen aan een optocht zoals ik afgelopen zondag in het kader van ''Een andere wereld is mogelijk'' heb mogen meemaken.

Het was voor mij de eerste keer dat ik mee heb gedaan met een manifestatie en ik vond het een overweldigende ervaring zo tussen de ruim duizend enthousiaste mensen door Amsterdam te paraderen.

Elke steen maakt een kring in een vijver en tijdens de optocht voelde men bij elke stap dat er iets in beweging kwam. Alles verliep vredig en iedereen was vrolijk en opgewekt. Nergens een dissonant. Er werd me telkens gevraagd of ik bij een of andere actiegroep tegen de G8 behoorde en mijn antwoord was: Ik ben hier vooral uit solidariteit met de activisten namens het actiecomité ''Stop Verchip''. Voor iedereen is het belangrijk om te weten wat er gebeurt met Europa en met de wereld. Alleen door de persoonlijke ontmoeting en persoonlijk inzet kunnen we elkaar echt informeren en inspireren

De gehele dag was buitengewoon interessant en inspirerend, niet zozeer om wat er werd verkondigd maar om de contacten en ontmoetingen met een grote verscheidenheid aan mensen die met elkaar verbonden zijn door een ideaal: Een andere (betere) wereld, een andere wereld zonder oorlog, armoede en klimaatverandering!

 

Onder de opzwepende begeleiding van trommelgeroffel gezamenlijk van Museumplein naar Leidseplein.....


Louise als aanvoerster.....


Protest op de G8-muur.....Openheid over Irak nu......

 


Het klapstuk van de dag was anti-oorlogsactiviste Cindy Sheehan, soldatenmoeder. Nadat haar zoon Casey in 2004 in Irak als soldaat het leven verloor, besloot ze zich in te gaan zetten voor de vrede. Inmiddels is ze het boegbeeld van de Amerikaanse vredesbeweging. Ze heeft de indruk dat de Nederlandse regering iets te verbergen heeft, omdat er geen onderzoek komt naar de oorlog in Irak.Ze is naar Nederland gekomen omdat ze had gehoord "dat overweldigend veel Nederlanders tegen de oorlog zijn". In Amsterdam verzamelde ze handtekeningen in om een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak te eisen.

Volgens Sheehan is "iedereen die zich uitspreekt tegen de oorlog in Irak is een nieuwe nagel aan de doodskist van die zinloze oorlog."

Sheehan nam deel aan een seminar over de 'leugens rond Irak'. "Je kunt oorlogsmisdadigers niet steunen zonder medeplichtig te zijn aan die oorlogsmisdaden", veroordeelde ze de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak.

Sheehan waarschuwde dat Nederland ook niet te licht moet denken over de deelname aan de ISAF-missie in Afghanistan. "Het is hetzelfde verhaal als Irak. Nederland vecht op verzoek van Bush, alleen is daar niet eens een Saddam Hussein om te verslaan. Onschuldige sterven in die oorlog en het wordt alleen maar gevaarlijker."
Ze sprak met overtuiging en bezieling en waarschuwde de Nederlandse bevolking om de regering niet te vertrouwen want we worden hier ook misleidt. (aldus Cindy Sheehan)

Cindy Sheehan.....Verder zijn de ontmoetingen met bijzondere mensen erg waardevol, om er enkele op te noemen:

Gerard van der Voort in zijn ''protestmobiel''. Hij haalde zondag handtekeningen op voor een Irak-actie: zie artikel op AD Rotterdam

 

"Pas als de SP aan de macht is, heb ik rust. Dan ga ik naar Cuba en kan ik sterven. ’...........

 

 

 

Daniela tekend de Stop Verychip petitie........

Daniela Delgarbo van Spirituele Unie (tekent de Stop VeriChip petitie). De Spirituele Unie is een nieuwe politieke partij voor vrede, Liefde en Vrijheid. Het uitgangspunt is spirituele bewustzijn, dat zich vertaald in praktische, ecologische, maar vooral evenwichtige en afgewogen politiek.Haar motto is: Winstbejag mag niet voorgaan boven sociale of ecologische interesse....... Mens en milieu boven winst dus!
Wil je meer weten?: Spiritueleunie@gmail.com.


Evaluatie

Ik kan terugkijken op een vruchtbare dag om kennis te maken met verschillende mensen en groepen, uitwisseling van gedachten, nadenken over nieuwe thema's. Voor mij is zondag waarschijnlijk de basis gelegd om te kunnen komen tot meer concrete gezamenlijke acties. Het is belangrijk om samen met andere te werken;
Samen staan we sterk!

Bron: luisa

Reacties

  wij worden wakker!!

  Di 22 Mei 2007 23:47 | lilianvbh@chell.nl |

  Gewèldig, dat zoveel mensen zich hebben ingezet en hebben laten horen, ik heb gróót respekt voor een ieder die staat voor een wereld met een betere toekomst  voor de gehele mensheid!


  Het is nú de tijd voor de wereld om wakker te worden en te beseffen dat wij als mens, zèlf  de regie  hebben over ons bestaan, dat wij zèlf kunnen en zúllen beslissen, om de FRIDCHIP te weigeren!!!!


  Geen mens ,die op de hoogte is van de àchterliggende bedoeling van deze chip, zal het inplanteren van deze laten gebeuren, geen twijfel mogenlijk!!!


  De mens is een waardevol onderdeel van deze schepping, laten wij dit niét vergeten! Door te kiezen voor een waardevol bestaan, kunnen wij een wereld aanbieden waar onze kinderen een toékomst zullen hebben. Een leven waarin '' Delen ,Respekt, Liefde en harmonie'' de basis zal zijn , ook voor de kómende generatie's !   


  Een Lichtgroet van lilian.


   


  Beroepsactivist volop in het nieuws

  Wo 23 Mei 2007 08:31 | louise |

   


  Gerard van der Voort - Beroepsactivist - his long lasting fight on his Scoot-Mobile against the Iraq war. He's in every newspaper in The Netherlands but still most people just pass by like they do not care... We signed. We hope. We pray. We dream? Respect to Gerard.


     Bevrijdingsdag 2007 / Liberation Day 2007  Gerard van der Voort - Beroepsactivist - his long lasting fight on his Scoot-Mobile against the Iraq war. He's in every newspaper in The Netherlands but still most people just pass by like they do not care... We signed. We hope. We pray. We dream?