Mediteren is leven in het Nu: ZIJN

Di 27 Maart 2007 12:14 | louise | 2287 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

 


Mediteren is niet een soort van ervaring, doel of ritueel. Je hoeft er ook niet in te geloven en het is ook eigenlijks niets ingewikkeld. Meditatie is gewoon een techniek die je in staat stelt lichaam en geest te ontspannen. De methodiek van meditatie is dat je in de oefeningen probeert zoveel mogelijk je bewustzijn op het hier en nu en niet op de inhoud van je gedachten gericht te houden. Kenmerkend voor stress, onrust en spanning is dat deze altijd verband houden met oordelen, de toekomst, het verleden, ego en dus de wereld van ons denken. Wanneer we onze aandacht naar het huidige moment brengen ontstaat er ruimte voor ontspanning omdat we dit alleen kunnen bereiken door onze gedachten los te laten. We gaan op in de realiteit i.p.v. de fictieve wereld van van onze gedachten waar we ook in de toekomst of in het verleden leven. Mediteren is leven in het Nu. ZIJN. De meditatieve focus lijkt sterk op dezelfde focus die we tijdens momenten van flow en piekervaringen beleven. Een vereiste voor dergelijke ervaringen is dat je met je aandacht in het hier en nu bent en niet in gedachten bij iets anders. Mediteren wordt daarom soms ook wel als één ding te gelijk doen gedefinieerd, omdat tijdens het mediteren al je aandacht zoveel mogelijk volledig uitgaat naar wat je aan het doen bent en niet naar wat gebeurd is of in de toekomst mogelijk gaat gebeuren.

Een interessante conversatie tussen tussen J. Krishnamurti en de bekende Natuurkundige David Bohm. Wat bedoelen ze nu echt met degene die denkt en ervaart is identiek aan het denken? Wie ben jij zonder je denken? mmmmhhhh!?!?!??! ;-)

K.: Ik heb tijd nodig om van hier naar daar te gaan. Ik heb tijd nodig wanneer ik voor ingenieur wil leren, dan moet ik studeren, dat vraagt tijd. Diezelfde activiteit wordt doorgetrokken tot in de psyche. We zeggen dan: ik heb tijd nodig om verlicht te worden.
D.B.: Ja, dat zal altijd een conclict teweegbrengen. Het ene deel van jezelf tegenover het andere. Dus de activiteit die je doet zeggen ‘ik heb tijd nodig’ brengt ook verdeeldheid in de psyche teweeg. Tussen degene die iets waarneemt en dat wat hij waarneemt.
K. Ja. En wij zeggen dat degene die waarneemt identiek is aan wat hij waarneemt.
D.B. En daarom bestaat er, psychologisch gezien, geen tijd.
K.: Precies. Degene die ervaart, degene die denkt is identiek aan het denken. Er bestaat niet iemand die denkt, los van het denken


‘Life is what happens to you while you're busy making other plans’ John Lennon

Meditatie is een techniek waarin we steeds als we weer in 'making plans' verzijld raken bewust terugkeren naar Life. De ontspanning die meditatie brengt is niets meer dan een bijeeffect. Het gaat om dit moment.

We hopen altijd ...

We hopen altijd dat een ander het antwoord heeft,
Dat het op een andere plek beter zal zijn,
Dat ooit alles duidelijk zal zijn.

Maar dit is wat het is.

Niemand anders heeft het antwoord,
Nergens anders zal het beter zijn,
En alles is er al.

In het diepste van je wezen ligt het antwoord.
Luister naar je hart en weet dat het enige wat je te doen staat,
Is Zijn.

Bron Lao Tzu

 

 

Tijdens het mediteren wordt men zich bewust van iedere gedachte en elk gevoel, niet om ze als goed of slecht te beoordelen maar ze te observeren door er plaats in te nemen. Tijdens die observatie begint men te begrijpen hoe denken en voelen zich bewegen. Uit dat heldere begrip ontstaat de stilte.

J. Krishnamurti

Bron: ABC-van-Meditatie