De Rotterdam keert terug naar haar thuishaven

Do 31 Mei 2007 14:58 | louise | 2584 keer bekeken | 2 reacties | 1 x aanbevolen

Het vermaarde stoomschip Rotterdam keert komende winter weer terug naar haar thuishaven en opent op 31 maart 2008 haar deuren voor het publiek. Nu nog ligt zij in Wilhelmshaven, Duitsland voor een grote restauratie.
Met deze nieuwsbrief willen wij de relaties van De Rotterdam BV en alle anderen die onze ‘Grande Dame’ een warm hart toedragen op de hoogte houden van deze restauratie, van de voorbereidende activiteiten in Rotterdam en van de reis naar huis.

 

Een ode

En daar ligt ze dan. Op een mooie donderdagmiddag te schitteren in de voorjaarszon. Eindelijk zie ik haar. Na een autorit van ruim 5 uur aangekomen in Willemshaven. Daar blijken de mensen die wel van mijn komst op de hoogte zijn, eigenlijk geen tijd hebben voor een rondleiding. Gelukkig maar … Nu krijg ik de gelegenheid om haar in mijn eentje te gaan ontdekken. Gewapend met toegangspasje, veiligheidsschoenen aan en helm op, beklim ik de trappen.
In de lagere gedeeltes van het schip en in de meeste binnenvertrekken kan ik me niet begeven, deze ruimten worden gesaneerd. Langzaam loop ik rond, filmend, struikelend. Steeds een dek hoger. Dek 5, 6, 7, 8 en 9... Even doe ik mijn ogen dicht en zie, ruik en hoor ik de dagen van weleer; het is middag. Ik hoor mensen lachen en terwijl ik het zwembad voorbij loop, zie ik een stelletje opgaan in elkaars ogen. Op het dek zitten dames en heren op loungestoelen een boek te le

(Anne Clement van Vugt is beeldend kunstenaar en betrokken bij diverse bewonersprojecten in Katendrecht in relatie tot de ss Rotterdam)

Het erfgoed beschreven: de Ocean Bar


Een bar met uitzicht op zee, bijna midscheeps gelegen op het Promenadedeck voor de toeristenklasse passagiers, aldus de Ocean Bar. Zoals op veel plaatsen in het schip keert ook hier de zee terug in de inrichting. Het barmeubel heeft de vorm van een reusachtige golf of die van de staart van een vis. Het plafond lijkt met zijn schubben op een vissenhuid.
Het ontwerp en uitvoering van de bar waren in handen van meubelfabriek Mutters uit Den Haag; een gerenommeerd bedrijf dat niet alleen hutten heeft gebouwd op de Titanic, maar bovendien vele Koninklijke opdrachten heeft uitgevoerd.
In het oog springt het kunstwerk ‘Zee-insecten’ van Aart van de IJssel, met drie grote stekelige garnalen en een aantal kleinere insecten. Hoewel in de loop der jaren kleurstelling en meubilering werden aangepast, behield de bar zijn oors Vanuit de Ocean Bar werden ook de passagiers in de aangrenzende Queens Lounge van een drankje voorzien. Gedurende de 41 jaar dat de Rotterdam heeft gevaren was de Ocean Bar ook onder cruisepassagiers een populaire ruimte. Voor wie het feestgedruis in de lounge teveel werd, was de Ocean Bar een welkom toevluchtsoord. Er is nu al menige afspraak gemaakt voor een borrel in de Ocean Bar als de ss Rotterdam weer thuis is…… de Ocean BarBron: Doknieuws

Reacties

  De Rotterdam

  Zo 3 Juni 2007 15:15 | Vincent Brunott |

  Vanwaar die hang naar vergane glorie en is het echt een pre om als gerenommeerd bedrijf koninklijke opdrachten uit te voeren?  


  'Grand Dame of the Sea'

  Zo 3 Juni 2007 21:33 | louise |

   


  Voor jou vergane glorie maar voor ontelbaar veel andere is de ss Rotterdam meer dan zomaar een schip.


  Gelukkig zijn er mensen die met hart en ziel zich toezetten om de 'Grand Dame of the Sea' in de nabije toekomst weer in volle glorie te laten functioneren.


     "So, goodbye my friend,
  I know we may not see you again
  The times together through all the years
  will take away our tears, so...

  Goodbye my friend."

  Karen