Verzet tegen Duits plan om pc's te begluren

Ma 3 September 2007 16:04 | louise | 2653 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In de strijd tegen het internationale terrorisme heeft Duitsland het plan opgevat om via trucs mee te lezen op computers van verdachten. Een coalitie van mensenrechten- en linkse organisaties organiseert uit protest deze maand een demonstratie.

In de toekomst moeten Duitse burgers die een mail ontvangen van de overheid, op hun hoede zijn. In het mailtje kan een programma verborgen zitten dat de politie in staat stelt in de computer rond te snuffelen. Zo'n programma werkt als een virus van het type 'trojaans paard'. In de Bondsrepubliek spreekt men al van 'bondstrojanen'.

Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) koestert al enige tijd plannen voor computerdoorzoekingen. Hij wil desnoods de grondwet wijzigen om ze mogelijk te maken. Het is volgens hem de enige manier om technologisch met het hedendaagse terrorisme gelijke tred te houden.

Het verzenden van een 'bondstrojaan' is slechts één van de methoden. Een andere is om in de woning van een verdachte in te breken en diens computer te prepareren.

Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiegenoot SPD heeft ernstige bezwaren. SPD-veiligheidsexpert Dieter Wiefelspütz wil het voorstel pas serieus bespreken nadat eerst de opperste rechter zijn mening heeft gegeven. Parlementsleden van de SPD hebben deze week een notitie laten uitlekken waarin Schäubles medewerkers uitleggen hoe zulke doorzoekingen in hun werk gaan.

Volgens de minister moet het binnensmokkelen van snuffelprogramma's zelfs zonder toestemming van de rechter mogelijk zijn. Dat gaat volgens Peter Schaar, de man die namens de regering over de privacy waakt, veel te ver. "Een 'online-doorzoeking' is net zo ingrijpend als een huiszoeking. Dat kan niet zonder gerechtelijke bevel."

Lees verder: RavagedigitaalBron: Ravage Digitaal