THE YES MAN

Zo 12 Augustus 2007 18:30 | louise | 3435 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Andy en Mike zijn een duo grappende politiek-activisten dat wereldwijd beroemd werd door zich voor te doen als leden van de World Trade Organization. Als 'The Yes Men' zorgen ze met opruiende teksten en zotte vermommingen voor verwarring. In deze documentaire, van de makers van het succesvolle 'American Movie', een zowel vermakelijk als schokkend beeld van hun werkwijze.

De twee leden van The Yes Men, Mike Bonanno en Andy Bichlbaum, zetten ooit een website op die de WTO (World Trade Organisation) imiteerde, maar ze werden voor echte organisatieleden aangezien. Vervolgens speelden ze het spelletje mee en verschenen op conventies, besprekingen en televisieprogramma's. Aangezien ze juist fel tegen de WTO zijn, geven ze constant satirische opmerkingen, die de slechte kanten van de organisatie belichten, waardoor hun publiek op het verkeerde been komt te staan.

Zo bezoeken ze een WTO-conferentie in Finland, waar ze als gastsprekers de terugkeer van de slavernij bepleiten en een bijzonder pak onthullen, waarmee een manager met een monitor (die zich aan het uiteinde bevindt van een enorme fallus) zijn ondergeschikten in de gaten kan houden.

Vervolgens worden ze uitgenodigd voor een bijeenkomst in Sydney. Daar hebben de Yes Men een belangrijke mededeling: de WTO heeft na grondig zelfonderzoek zichzelf opgeheven. Het bericht haalt de pers, en het duurt lang voordat het bedrog ontmaskerd wordt.

Met hun antiglobaliseringsboodschap opereren Mike en Andy als guerrilla's, maar opvallender nog dan hun tactieken is de respons. Het publiek dat naar de lezingen van de Yes Men luistert, lijkt het nauwelijks op te vallen dat hun boodschap niet strookt met wat zij gewend zijn. Een pleidooi voor het verkopen van verkiezingsstemmen aan de hoogste bieder stuit op weinig weerstand of verbazing, en de informatie op de website van de Yes Men wordt door veel bezoekers als officiële WTO-berichtgeving beschouwd.

Player omroep

 

Bron: HOLLAND DOC (VPRO)