LEEF JE LEVEN BEWUST!

Do 25 Januari 2007 12:45 | louise | 3697 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Gedurende een pelgrimage jaren geleden, heb ik kunnen ervaren hoe sommige mensen zich verbinden met hun authentiek zelf. Dit kon ik ervaren in een religieuze belevenis van pelgrims gedurende een processie van 2 dagen door de bergen in Italië, een retraite in het grootste Tibetaanse klooster in Frankrijk, in het oecumenische retraite oord van Taize in Frankrijk, of het leven van gewone mensen die geconfronteerd werden met het lijden van het dagelijkse leven. De gemeenschappelijke factor van deze situaties was dat allen door een proces gingen van aandachtvolle reflectie op zichzelf en hun leven.

Mijn artikel heeft als doelstelling een heel kleine contributie te maken tot het vinden van de energie voor jouw weg naar authenticiteit.

In aanvulling hier op zullen we ook kijken hoe in de werkomgeving je mensen kunt interesseren voor jouw “weg” door middel van het vertellen van een samenhangend verhaal tot welke zij zich zowel op intellectueel als emotioneel niveau verwant kunnen voelen.Niet ik, of wie dan ook, kan de weg voor jou gaan. Je moet je weg zelf gaan. (Walt Whitman)

Begrijp je emoties!

1. Zelfbewustzijn is het begin punt om jezelf te bevrijden van je negatieve emoties

2. Negatieve emoties worden automatische gewoontes van gevoelens en reacties

3. Vermijd het gebruik van slachtoffer taal

4. Werk aan het verwijderen van schuldgevoelens uit je leven, je team of je organisatie

5. Vergeef het verleden

 

Herstel je energie niveau en ontwaak!

Een recent artikel over “ontwaken” in een spiritueel tijdschrift raakte mij door de parallellen met vergelijkbare zaken die je tegenkomt in je dagelijks leven. 

Het feit dat veel mensen hun leven onbewust leven vraagt om een spiritueel en mentaal ontwaken. Vaak ontstaan onze gedachten en handelingen vanzelf en hun voorspelbaarheid is gerelateerd aan conditioneringsprocessen gedurende ons leven. In veel situaties maken we zelfs een bewuste keuze om niet te “ontwaken”. Hoe vaak koos je om een idee niet uit te werken? Hoe vaak had je een gevoel van gebrek aan energie om onwenselijke patronen in je leven te veranderen? Wat je in deze situaties miste was “eenvoudig” een gebrek aan energie, in welke vorm dan ook. Hoe kan het zijn dat wij energie weg laten lekken uit ons leven? In grote mate kan dit gebeuren door energielekken gerelateerd aan het uiten, of opkroppen, van negatieve emoties zoals: 

- Overdadig praten; roddelen, klagen overdrijven etc. 

- Uitdrukken van negatieve emoties; blijk geven van irritatie, ongeduld, passieve agressie, veroordelen van jezelf of anderen 

- Niet noodzakelijke spierspanningen; door anderen het naar hun zin te maken, zaken en gevoelens vermijden of verbergen etc. 

- Dagdromen; piekeren, fantaseren, niet gericht denkenDe energielekkages zijn negatieve reacties op indrukken en ervaringen die we gebruiken om ons aft e schermen van de pijn die ten grondslag ligt aan deze emoties. Ook al voelen we deze pijn, we gaan gewoon door, of we vinden afleiding, of surrogaat oplossingen, die ons het gevoel geven dat het onderliggende probleem is opgelost. Voorbeelden van surrogaat oplossingen zijn het zoeken van een ander baan, een andere partner, zonder dat we begrepen waarom we dit doen. Dit heeft als gevolg dat de pijn ons blijft volgen tot dat we het bewust maken and bereid zijn om het te transformeren in een leerproces. Het bereiken van een optimaal energie niveau wordt niet bereikt door onze emoties te vermijden of te onderdrukken maar door ze diep in onszelf te ervaren, in plaats van ze onbewust uit te drukken via innerlijke en uiterlijke processen. Een aandachtvol bewustzijn van onze emoties kan een pijnlijke ervaring zijn maar zal ons uiteindelijk leiden tot de wortels van onze emoties en het zal ons mogelijk maken om deze te transformeren in een positieve ontwikkeling van onszelf en anderen.

Aandachtvol bewustzijn kan verkregen worden door individueel een vorm van “meditatie” te kiezen in een vorm die het meest geschikt is voor ons zoals: 

- Rationeel reflecteren op emoties voor erop te reageren 

- Delen van emoties met een vertrouwde vriend, partner, coach, dagboek etc. 

- Creatief uitdrukken van emoties in schilderen, dansen, zingen etc. 

- Lichamelijke oefening te concentreren op de processen die plaats vinden in lichaam en geest. 

- Meditatie om de gedachten tot rust te brengen en de geest leeg te maken door middel van yoga, Zen, lezen, kunst, muziek, dans, tantra etc.Als je eenmaal een hoger niveau van het bewustzijn van jouw emoties hebt bereikt, dan je een beter begrip krijgen van je emoties, je eigen zelf en de onderliggende wortels van je pijn. Nu komt energie vrij die je kunt gebruiken om een betere relatie te ontwikkelen met je zelf, partner, familie, werk en je complete omgeving.
Spiritualiteit is ook wandelen in de natuur.........


Bron: luisa