In vrijheid blijven geloven

Ma 12 Maart 2007 09:28 | louise | 4136 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Prinses Mabel schreef het pamflet “In vrijheid blijven geloven” waarin ze haar visie geeft op de open, vrije samenleving. Een visie die de Prinses ontwikkelde tijdens haar werk in Bosnië en bij het ‘Open Society Institute’ van George Soros.

Het pamflet is een bewerking van de H.M. van Randwijklezing die prinses Mabel op 5 mei 2006 hield in de Sint Jacobskerk te Vlissingen.

Persvrijheid, politieke vrijheid, vrijheid van geest en geloof in vrijheid. Vier elementen die aan de basis staan van die open samenleving. Hoe belangrijk de rol van politiek en media ook is, het zijn juist diezelfde instituten die de democratie kunnen bedreigen. Voor de media lijkt soms het najagen van oplage en kijkcijfers belangrijker dan waarheid en kwaliteit. Populistische politici komen met simpele oplossingen voor complexe problemen. Wie is er verantwoordelijk voor het bewaken van die samenleving?

Prinses Mabel: "Ik heb dit geschreven omdat ik me zorgen maak over iets vrij fundamenteels in onze samenleving, namelijk hoe we omgaan met onze vrijheid. Vrijheid is een kwetsbaar goed, dat zie ik voortdurend in mijn werk voor het 'Open Society Institute' in Londen….Ik zie de prijs die mijn collega's, en de mensen die wij proberen te helpen, daarvoor betalen. Ze worden in de gevangenis gezet, ze leven in onderdrukking, soms worden ze zelfs vermoord. En dan zie ik wat er in het westen aan de hand is, en ik realiseer me dat de vrijheid die in de Tweede Wereldoorlog zo hard bevochten is, dat we daar nu zo ongelofelijk onzorgvuldig mee omgaan. We nemen het voor lief en dat is raar, want uiteindelijk is het verkrijgen van vrijheid zo ongelofelijk veel moeilijker dan het onderhouden ervan".

Prinses Mabel: "Ik zet me hier al bijna 15 jaar professioneel voor in. Dat is begonnen in begin jaren '90 toen ik veel in Bosnië kwam….. Ik zag hoe de mensen zich wisten te weren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan iemand die ervoor zorgde dat er een radiostation kwam. En dan kun je denken: Goh, een radiostation in een belegerde stad. Wat doet dat ertoe! Maar dat is juist heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen niet dieren worden maar menselijk blijven. Ik heb gezien hoe mensen op zo'n manier verschil kunnen maken. Toen heb ik besloten dat ik me wil blijven inzetten om die mensen te helpen".

ZIE VIDEO

Bron: NOVA

Reacties

  Mabel Wisse Smit: rechtse vrienden, rechtse politiek

  Ma 12 Maart 2007 14:35 | Frank |

  Het werk van Mabel Wisse Smit wordt in de Nederlandse media omschreven als 'liefdadigheid'. Dat is onzin: haar werkgever, het Open Society Institute, is een politieke organisatie bij uitstek, en heeft dat nooit verborgen. Het OSI bestaat om het liberaal-conservatieve gedachtengoed van de filosoof Karl Popper uit te dragen - volgens de interpretatie van mega-speculant George Soros. De sociale filosofie van https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Popper" target="_blank">Karl Popper laat zich makkelijk samenvatten: 'open society' betekent in wezen 'vrije markt'. Voor een internationale wisselkoers speculant is zijn liberalisme een aantrekkelijke filosofie.

  In elk geval is Mabel sinds 1994 politiek actief, en dan wel met een rechtse agenda. In 1993 liep zij stage bij de VN: dat is niet iets die je zomaar regelt via de stage-coördinator, daarvoor moet je de juiste mensen kennen, en de juiste achtergrond hebben. Het is natuurlijk een ingang tot de wereld van de internationale politiek, en https://nl.wikipedia.org/wiki/Mabel_Wisse_Smit" target="_blank">Mabel Wisse Smit is verder gegaan in die richting.


  https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Soros" target="_blank">Soros maakt van zijn manier van zakendoen geen geheim, maar is van mening dat zijn handelen als financier niet altijd in overeenstemming hoeft te zijn met zijn politieke opvattingen. Hij lijkt ook wel eens de grens van het wettelijk toelaatbare te zoeken. In 2005 werd hij in Frankrijk veroordeeld tot een boete van 2,8 miljoen dollar wegens handel met voorkennis in aandelen van de bank Société Générale.


  https://web.inter.nl.net/users/Paul.Treanor/mabel.html" target="_blank">Lees dit ook eens


  Het Oranjefascistisch meubel Mabel

  Di 13 Maart 2007 09:20 | Destrée |

  Met "die mensen", voor wie zij zich "wil blijven inzetten" bedoelde en bedoelt ons aller Mabel zeker ook nog de leden van het Huis van Oranje.


  Waarvan zijzelf dan ook deel is gaan uitmaken...