Google weigert verzoek om zoekopdrachten te overhandigen

Vr 20 Januari 2006 11:05 | Frank | 3402 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Vrijdag 20 januari 2006, 10:14 - Google weigert informatie over zoekopdrachten aan het Amerikaanse ministerie van Justitie te overhandigen. AOL, MSN en Yahoo hebben dit al wel gedaan.

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten wil van Google de zoekopdrachten van een hele week hebben. Het ministerie zegt de informatie nodig te hebben in haar verdediging in de rechtszaak die tegen de staat is aangespannen door de American Civil Liberties Union (ACLU). Deze organisatie startte in 1998 een rechtszaak tegen de Child Online Protection Act (COPA) die is bedoeld om kinderen op internet te beschermen tegen blootstelling aan expliciete content zoals porno.

Google weigert mee te werken aan het verzoek van Justitie omdat de zoekmachine bang is de privacy van zijn gebruikers te schenden. Volgens een woordvoerder komen mogelijk op die manier bedrijfsgeheimen naar buiten en bestaat de kans dat gebruikers met hulp van de informatie geïdentificeerd kunnen worden. Bovendien zou het verzoek Google zoveel tijd en geld kosten dat dat niet in verhouding staat tot de noodzaak van het verzoek.

Volgens openbaar aanklager Alberto Gonzales hebben America Online, Yahoo en MSN al wel data over zoekopdrachten afgestaan. Als grootste zoekmachine is Google nu gedagvaard om de data alsnog in handen te krijgen.

Een woordvoerster van Yahoo bevestigt dat het bedrijf informatie aan Justitie heeft overhandigd. Volgens haar zaten daar echter geen persoonlijke gegevens bij. Een woordvoerster van MSN wil geen commentaar geven.

Volgens de ACLU is de COPA-wet in strijd met de vrijheid van meningsuiting en daarom in strijd met de Grondwet. Volgens de COPA-wet zijn websitebeheerders die expliciete content uitdragen strafbaar tenzij ze kunnen aantonen dat al hun bezoekers ouders zijn dan 17 jaar.

Bron: Webwereld.nl