Profiel: Hoe Condoleezzas ster rees

Vr 18 November 2005 13:25 | Frank | 2548 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De naam van de vrouw die minister van Buitenlandse Zaken wordt in de tweede regering-Bush, verwijst naar de muziekaanwijzing con dolcezza, â??met zachtheidâ??. Maar zachtheid is niet bepaald hét kenmerk van de 'kleine garnaal' die vanaf januari een van de machtigste functies ter wereld zal vervullen.

George Herbert Bush was voordat hij tot het presidentschap werd geroepen onder meer ambassadeur in China, hoofd van de CIA en permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

George Walker Bush beschikte toen hij in 2000 aantrad als president van de Verenigde Staten daarentegen over geen enkele ervaring op het gebied van de buitenlandse betrekkingen.

De oud-gouverneur van Texas was zich het manco terdege bewust. Daarom vlogen zijn adviseurs op dit terrein, die vrijwel allen aan het Hoover Institution op Stanford verbonden waren, eens in de twee weken van Californië naar Austin. In de studeerkamer van zijn ambtswoning werd Bush ingewijd in de geheimen van de wereldpolitiek.

Veiligheidsadviseur
Zijn voornaamste drie raadgevers waren de inmiddels overleden George Shultz, minister van Buitenlandse Zaken onder Reagan, Brent Scowcroft, de Nationale Veiligheidsadviseur van Bush sr. en Condoleezza Rice, voormalig vice-rector van de universiteit van Stanford en van 1989-1993 adviseur van het Witte Huis voor Oost-Europa.

Shultz en Scowcroft stonden in de schemering van hun loopbaan. Condoleezza (Condi voor haar vele vrienden) werd tot opvolger van veiligheidsadviseur Sandy Berger wordt benoemd.

Rice,  nu 50 jaar oud, is zwart en komt uit het diepe zuiden. Toen zij in 1954 in Birmingham, Alabama werd geboren, waren de wetten van de rassenscheiding daar volop van kracht.

Pianiste
Rice herinnert zich dat zij zich in haar jeugd niet bewust was dat er blanken bestonden. Haar moeder, een lerares en uitstekend pianiste van het klassieke repertoire, wilde haar dochter bij de geboorte naar de muziekaanwijzing con dolcezza, â??met zachtheidâ??, vernoemen. Vandaar de naam.

Maar zo zacht was het allemaal niet in Alabama. Een van Riceâ??s beste vriendinnetjes werd vermoord bij de bomaanslag op een kerk; een moordpartij die als ontstekingsmechanisme voor de burgerrechtenbeweging zou dienen.

Haar vader, John, medewerker op een universiteit, sloot zich aan bij de Republikeinse partij, omdat de â??Dixicratâ?? zuidelijke Democraten veel te racistisch waren om hem toe te laten. De familie Rice verhuisde ten slotte naar Denver, Colorado, waar de vader tot vice-rector van de universiteit was benoemd.

Condoleezza volgde aanvankelijk een opleiding tot concertpianiste, maar bleek daarvoor onvoldoende talent te bezitten. Daarom ging ze aan de universiteit waar haar vader werkte, internationale betrekkingen studeren.

Albright
Haar favoriete college was â??de Sovjet-Unie en de studie van het communismeâ??. Dat werd gegeven door Josef Korbel, een Tsjechische vluchteling. Korbel had een dochter Madeleine, die iets ouder was dan Condi. De meisjes werden al gauw goede vriendinnen.

Na haar huwelijk zou zij Madeleine Albright heten. De twee konden destijds in het studentencafé waar ze samen lunchten niet vermoeden dat ze allebei ooit aan het hoofd van het State Department zouden staan.

Garnaal
Brent Scowcroft werd in 1986 tijdens een slaapverwekkend diner getroffen door de onafhankelijkheid van geest van de â??kleine garnaalâ?? Rice en besloot haar beter te leren kennen.

Nadat hij zelf drie jaar later was aangezocht voor de post van Nationale Veiligheidsadviseur door Bush sr., belde hij Rice onmiddellijk met het aanbod om voor hem te komen werken.

Zij werd aan Michael Gorbatsjov voorgesteld tijdens een stormachtige (in weerkundige zin) topontmoeting op twee oorlogsschepen voor de kust van Malta in 1989.
â??Zij weet alles wat ik moet weten over de Sovjet-Unie,â?? introduceerde Bush, wit om de neus van zeeziekte, zijn zwarte medewerkster bij de Sovjet-president.

â??Dan hopen we maar dat u vreselijk veel weet,â?? had Michael Sergevitsj zwakjes gelachen. Welnu, dat deed Condoleezza Rice.

Discriminatie
Door haar afkeer van positieve discriminatie was ze later op de universiteit van Stanford niet overal even geliefd. Toen een student haar eens toevoegde dat zij niet genoeg gedaan had voor de zwarten op de campus, beet zij hem toe dat zij haar leven lang zwart was geweest.

Bron: Rik Kuethe