Wi-fi van de buren gebruiken is illegaal

Za 23 September 2006 10:41 | Frank | 7057 keer bekeken | 0 reacties | 3 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Mensen die 'meeliften' op de draadloze internetverbinding van buurtbewoners kunnen te maken krijgen met de politie. Willem van Barneveld, een 44-jarige man uit Zeewolde, werd in zijn busje op zijn laptop door de politie betrapt en werd schuldig bevonden aan 'wederrechtelijk afluisteren, aftappen of opnemen van gegevensverwerking'. Politie en justitie overleggen nu hoe ze de man gaan vervolgen.

Buurtbewoners hadden Van Barnevelds opvallende gele busje zien staan, maar ze vertrouwden het zaakje niet. Ze belden de politie. Lokale politieagenten zagen dat de man in het busje met zijn laptop aan het surfen was op de verbinding van een onwetende buurtbewoner. "Ze zouden uitzoeken of dat verboden was", aldus Van Barneveld. "Ik was stomverbaasd. Half internettend Nederland doet dit toch?". De politieagenten namen afscheid met een "U hoort nog van ons". Eergisteren was dat inderdaad het geval: Van Barneveld kreeg een telefoontje van de politie met de mededeling dat hij de wet heeft overtreden. "U hoort nog van ons", luidde het opnieuw.

Van Barneveld doet mee aan het spel 'geocachen'. Dat is een spel waarbij duizenden mensen in het hele land schatten zoeken en neerleggen. Om het spel te spelen trekt Van Barneveld met zijn busje, laptop en gps-ontvanger het hele land door. Onderweg heeft hij daarbij vaak internet nodig, omdat de locaties van de schatten op internet staan. "Een paar minuutjes rondrijden, en ik heb een open lijntje gevonden", legt hij uit. Maar het gele busje ziet er opvallend verdacht uit en vaak bellen buurtbewoners de politie. Afgelopen zondag werd Van Barneveld zelfs gearresteerd, omdat hij het busje vlak voor een bank had neergezet. De politie dacht dat Van Barneveld met zijn laptop de geldautomaat van een bank probeerde te manipuleren.

Wouter van Dreven, een deskundige op het gebied van computerbeveiliging, legt uit dat 'wifi-liften' ontzettend vaak voorkomt. "Amsterdam bijvoorbeeld is één grote hotspot. De een vindt het leuk om anderen te laten meeliften, de ander heeft technische problemen bij het instellen van een versleuteling, de derde is onwetend", aldus van Dreven. Van Barneveld vindt het allemaal maar onzin. "Er zijn gratis openbare wifi-punten bij de vleet. Hoe maak je nu het onderscheid tussen openbaar en niet-openbaar?".


De bewuste crimineel met zij vluchtauto

Bron: FOK!