Italië / Slavenarbeid verrast weinigen

Do 20 Juli 2006 09:20 | Frank | 3094 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In Italië is nauwelijks ophef ontstaan over de Polen die in het zuidelijke Puglia als slavenarbeiders tomaten plukten. Regeringsmaatregelen tegen dergelijke wantoestanden blijven vooralsnog uit.
Bij de grootste vakbond van het land verbazen ze zich niet over het uitblijven van consternatie. „Gevallen van illegale immigranten die voor een hongerloontje dwangarbeid verrichten zien we hier om de zoveel tijd. Het is onmenselijk, maar ik kijk er niet meer van op”, aldus CGIL-woordvoerder Umberto Saleri.


Dinsdag hebben Italiaanse agenten, in samenwerking met hun Poolse collega’s, 113 Polen bevrijd. Ze waren aan het werk op velden in de buurt van Foggia. De Oost-Europeanen waren door een bende landgenoten, die een tak in zowel Polen als Italië had, het land binnen gesmokkeld. Hun was een vaste baan als landarbeider beloofd. Eenmaal in Italië werden de Polen gedwongen om tien tot vijftien uur per dag te werken, zeven dagen per week. Het loon bedroeg twee euro per uur. Als de landarbeiders een dag te ziek of te moe waren om aan de slag te gaan, moesten ze voor straf 20 euro betalen.

Vluchten was er niet bij: gewapende bewakers – Polen, Oekraïners en Italianen – hielden hun slachtoffers gevangen en sloegen hen regelmatig in elkaar. Tegenstribbelaars zouden zijn verkracht en aangevallen door honden. De Polen leefden in tenten en barakken zonder verwarming, water en elektriciteit. Ze kregen alleen brood te eten en water te drinken en sliepen op matrassen op de grond.

„Het leken wel concentratiekampen, waar mensen niet alleen uitgebuit werden maar ook als slaven werden vastgehouden”, zegt Piero Grasso van de nationale maffiabestrijding.

De politie is de criminelen op het spoor gekomen dankzij telefoontjes van verontruste Polen, die niets meer van hun verdwenen familieleden hoorden. De Italiaanse politie zegt dat de wanpraktijken al minstens een jaar gaande waren. Mogelijk zijn er zelfs doden gevallen. „Er zijn twee Polen gestorven. Daarbij zou het gaan om zelfmoord, maar we willen dat nu nader onderzoeken”, aldus een commandant van de carabinieri. Er zijn vijfentwintig personen gearresteerd, onder wie een Italiaan.

Emilio Marzano van de maffiabestrijding in Bari, hoofdstad van Puglia, zegt geschokt te zijn. „De mensen werden onderdrukt, uitgebuit en afgesloten van de buitenwereld. Zulke dingen gebeurden in Italië eeuwen geleden.” Maar vakbondsman Umberto Saleri vindt dat hypocriet. „Er zijn in Italië zat gevallen van superuitbuiting. Afrikaanse en Oost-Europeaanse prostituees, die langs de weg staan, worden gedwongen hun verdiensten af te staan en kunnen geen kant op. Op Sicilië werken illegalen onder onmenselijke omstandigheden in de sinaasappel- en aardappelteelt. Die krijgen 35 euro voor een dag 12 uur non-stop ploeteren.”

Volgens Saleri is het hoog tijd dat het ministerie van arbeid voldoende inspecteurs aanstelt. „En het zwart werken moet worden aangepakt. Een derde van onze economie is zwart. In zo’n klimaat kan slavenarbeid gedijen.”

Polen willen lange dagen maken tegen lage lonen en houden het rustig een half jaar vol op een camping. Dat is begrijpelijk: de werkloosheid in Polen bedraagt 20 procent, en onder jongeren is dat 40 procent en een uurloon van 1 euro is in Polen normaal. 

Bron: Trouw

Reacties

    europa

    Vr 21 Juli 2006 00:00 | Angelique |
     ligt hier geen taak weg gelegd voor de europeesche vakbonden/of  de EU om alle  EU burgers te informeren over lonen en wetten enz?? via de kranten?? groetjes Angelique