Justitie: internetpiraten criminele organisatie

Do 22 Juni 2006 09:29 | Frank | 3717 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
ROTTERDAM - De mensen achter de twee grootste piraterijsites die ooit in Nederland zijn ontmanteld, vormden volgens justitie een criminele organisatie. Vrijdag verschijnen vier verdachten én hun internetaanbieder voor de rechtbank in Rotterdam. Zij stellen dat ze niks hebben misdaan.


Anderhalf jaar geleden sloot opsporingsdienst FIOD-ECD de internetpagina's Releases4u.com en Shareconnector.com. De pagina's boden verwijzingen naar illegale kopieën van films, computerspellen en muziek op het uitwisselnetwerk eDonkey. Op negen plaatsen in Nederland werden computers, servers en administratie in beslag genomen. In totaal werden acht betrokkenen (18 tot 26 jaar) uit het hele land gearresteerd. Illegaal materiaal werd niet of nauwelijks gevonden.

Op de Nederlandse internetpagina's stonden volgens de FIOD-ECD duizenden links naar illegale bestanden voor ongeveer 40.000 deelnemers en een veelvoud aan gebruikers. De verdachten maakten er een sport van om films, muziek en spellen te indexeren nog voor ze in de winkel liggen. De producenten zeggen zo miljoenen aan inkomsten te hebben misgelopen.

De verdachten worden beschuldigd van beroepsmatige overtreding van de auteurswet. Het proces is uniek omdat auteursrechtschending tot op heden beperkt bleef tot geschillen tussen de pleger en de gedupeerde bij een civiele rechter.

De maximumstraf op beroepsmatige auteursrechtinbreuk bedraagt vier jaar cel plus een boete. Het Openbaar Ministerie zet nog zwaarder in door deelname aan een criminele organisatie (maximaal zes jaar gevangenisstraf) toe te voegen aan de tenlastelegging. Justitie heeft niet eerder zo groots ingegrepen en opgetreden tegen vermeende internetpiraten terwijl het nog maar de vraag is of de gepleegde feiten strafbaar zijn, zegt de verdediging. De verdachten ontkennen dat ze geld hebben overgehouden aan hun activiteiten.

„Het lijkt een proefproces”, aldus advocaat J. Hengeveld die de beheerder van Shareconnector.com bijstaat. „Het aanbieden van dit soort links naar illegale bestanden is niet strafbaar”, zegt hij.

Zijn cliënt laat weten dat hij naar de rechtszaak heeft uitgekeken. „We willen dat een rechter hierover beslist. Er hebben nooit illegale bestanden op onze computers gestaan. Het was alleen een index met codes voor reeds aanwezige beschermde bestanden op eDonkey.”

„Schending van het auteursrecht is niet aan de orde. Het gaat slechts om de verwijzing naar mogelijk dubieuze content”, zegt ook raadsman C. Spreksel die internetaanbieder The MindLab Hosting verdedigt.

Hooguit is medeplichtigheid te bewijzen, denkt docent M. Schellekens van de juridische faculteit aan de Universiteit van Tilburg.

De drie betrokken advocaten plaatsen verder vraagtekens bij het onderzoek van justitie. Ze zeggen onafhankelijk van elkaar dat justitie zich heeft laten misleiden door de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) die de sites onder de aandacht bracht bij de FIOD-ECD.

De auteursrechtwaakhond leverde een eigen onderzoek in. Justitie heeft dat niet objectief beoordeeld, zegt advocaat R. Maanicus namens de makers van Releases4u. „Wonderlijk”, noemt hij die gang van zaken. Hij hoopt de rechercheurs en onderzoekers van de stichting te kunnen horen als getuige. Spreksel: „Justitie heeft zich voor het karretje van de stichting laten spannen. Ze had haar eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Brein klinkt overtuigd als altijd. Directeur T. Kuik: „Het is een misdrijf. Punt.”

Releases4u heropende zijn site precies een jaar na de inval van de politie. De beheerder stelde destijds: „We zijn ervan overtuigd dat wat we deden totaal niet is verboden en dat de arrestaties onterecht waren. We hebben besloten niet te buigen voor de onjuiste opvattingen van de stichting Brein en de FIOD-ECD.”
Bron: Telegraaf