Campagne tegen plannen kraakverbod begonnen
AMSTERDAM - In Amsterdam vindt maandagochtend de aftrap plaats van een campagne tegen de plannen van de ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (Volkshuisvesting) om het kraken te verbieden. In het hele land worden op zo'n 150 voormalige kraakpanden in meer dan vijftien plaatsen spandoeken opgehangen met de tekst 'Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging'.
Dat maakte het speciaal opgezette 'comité tegen het kraakverbod' bekend. De actievoerders plaatsten de eerste spandoeken aan poptempels de Melkweg en Paradiso in de hoofdstad, die ooit het domein waren van krakers. Op deze panden hangen spandoeken met de tekst 'Gekraakt', aldus een woordvoerster van het comité. Na deze actie zullen zeker meerdere volgen, verzekerde zij.
De (voormalige) krakers maken zich boos over de plannen van de ministers. Volgens hen is kraken de laatste jaren noodzakelijker dan ooit. „In heel Nederland staat 8 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Door het verbod wordt het doel van kraken ondermijnd. Wij willen juist dat er iets met de lege panden gebeurt, dat de eigenaar zijn verantwoordelijkheid neemt en er iets mee doet”, meent de zegsvrouw.
Behalve op Amsterdamse panden komen ook spandoeken te hangen in steden als Nijmegen, Eindhoven, Deventer, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag, Arnhem, Assen en Zwolle.
Strafbaar stellen van kraken is overeenkomstig de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer (LPF, VVD en CDA voorop). Voor de partijen gold hierbij onder meer dat de rechtspositie van de eigenaren van vastgoed moest worden versterkt. Hun positie was volgens diverse woordvoerders als het om kraken ging, veel te onduidelijk. Daarnaast wilden zij ook aandacht voor leegstand van gebouwen in woonwijken.
De ministers Donner en Dekker menen nu een redelijk compromis te hebben gevonden. Daarbij golden twee randvoorwaarden. Ten eerste mag de leegstand van onroerende zaken niet toenemen door de strengere aanpak. „Immers, de buurten en wijken waar die zaken staan, zijn met langdurige leegstand niet gediend”. In de tweede plaats mag een en ander niet leiden tot een extra belasting van het justitieel apparaat, aldus de brief aan de Tweede Kamer.
Om het kraken terug te dringen, zoals de Tweede Kamer heeft gevraagd, willen de ministers artikel 429 van het wetboek van strafrecht zo wijzigen dat kraken altijd strafbaar is. Nu geldt het nog uitsluitend voor de eerste twaalf maanden van de leegstand, daarna wordt het onder voorwaarden toegelaten.
Volgens de brief aan de Tweede Kamer moeten eigenaren van onroerend goed „wel alles in het werk stellen om kraken te voorkomen”. Dat kan door tijdelijke verhuur en door de inzet van anti- kraakwachten.
Tegelijk met de wetswijziging komt het Openbaar Ministerie met een aanwijziging waarin volgens Dekker en Donner wegingsfactoren worden opgenomen „aan de hand waarvan de officier van justitie kan bepalen of strafrechterlijke aanpak van krakers opportuun is” . Zulke factoren zijn dan de maatregelen die een eigenaar heeft genomen om kraken te voorkomen, de periode dat het pand leeg heeft gestaan voordat de krakers er in trokken en vervolgens de tijd die ligt tussen het kraken en het verzoek van de eigenaar om in te grijpen.